Hrvatska: Grlić Radman učestvuje na sastanku Gymnich

Hrvatska: Grlić Radman učestvuje na sastanku Gymnich

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman obratio se danas medijima uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije (Gymnich) izdvojivši glavne teme o kojima će ministri razgovarati.

„Razgovaraćemo o jačanju političkog i privrednog partnerstva sa Afrikom. To je u našem strateškom interesu. Želimo sa afričkim partnerima raditi i pomoći im u suočavanju s izazovima, ali i stvarati uslove za iskorištavanje prilika. Za Hrvatsku je važno pitanje migracija. Tu očekujemo veći angažman afričkih partnera kako bismo sprečili odlaske njihovih građana na opasan put prema Evropi. Mi ćemo im pomoći u izgradnji kapaciteta za upravljanje migracijama“, rekao je ministar.

Uz jačanje partnerstva s Afrikom, ministar je istakao da će se razgovarati i o nerešenim sukobima u istočnom susedstvu EU. „Pet od šest naših istočnoevropskih suseda nema kontrolu nad delom svojeg teritorija. To su Ukrajina, Gruzija, Moldova te Armenija i Azerbajdžan. Razgovaraćemo o našem angažmanu i kako možemo pomoći u rešavanju sukoba, od kojih neki traju više desetina godina. Založiću se i za snažniji politički angažman. Naime, kao i kod Zapadnog Balkana, pokazuje se važnost snažnijeg političkog pristupa izazovima u regiji.“, istakao je ministar i dodao da Hrvatska ima iskustvo mirne reintegracije i može dati doprinos naporima Evropske unije te da se već sarađuje s ukrajinskom stranom.

Ministar je takođe naveo da će se razgovarati o jačanju saradnje s azijskim partnerima EU-a u pacifičkoj regiji, odnosno o provođenju strategije za Indo-Pacifik koja je usvojena u aprilu ove godine, kaže se u saopštenju hrvatskog Miistarstva spoljnih i evropskih poslova.

Ministrima će se u delu sastanka pridružiti jordanski ministar spoljnih poslova Ayman Safadi, s kojim će razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, posebno o izgledima za pokretanje mirovnog procesa usled najnovije eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca.

U sredu je Grlić Radman u Lisabonu razgovarao sa portugalskim ministrom spoljnih poslova Augustom Santos Silvom.

Tokom razgovora Grlić Radman je čestitao svom portugalskom kolegi na uspešnom Predsedavanju Savetom Evropske unije te zahvalio na  pomoći koju je Portugal uputio odmah nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Zaključili smo da postoji prostor za jačanje privredne saradnje. Naime, pre pandemije privredna razmena je bila u uzlaznoj putanji i to je trend kojem ćemo težiti kada prebrodimo ove izazove izazvane pandemijom“, rekao je Grlić Radman o potencijalima privredne saradnje u postpandemijskom periodu između Hrvatske i Portugala.

Grlić Radman je zahvalio portugalskom kolegi na podršci u ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva – članstvu u gupi MED7, Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), evrozoni i šengenskom prostoru.

Tokom sastanka izražena je želja za što jačom saradnjom u području turizma. „U području turizma beležimo odličnu saradnju, što potvrđuje i uvođenje direktne aviio linije između Zagreba i Lisabona početkom juna“, istakao je ministar i izrazio zadovoljstvo što je Portugal promenio preporuku za putovanje hrvatskih državljana u Portugal, po kojoj nije više potreban odlazak u karantin već samo negativan PCR test.

Ministri su također razmenili mišljenja o drugim aktualnim temama kao što su evropski put Zapadnog Balkana s naglaskom na Severnu Makedoniju i Albaniju, ali i o situaciji o evropskom južnom susedstvu.