Hrvatska: Grupa građana čekala ministra zdravlja kako bi protestovali protiv novih mera

Hrvatska: Grupa građana čekala ministra zdravlja kako bi protestovali protiv novih mera

Grupa demonstranata čekala je u ponedjeljak ujutro ispred KBC -a Zagreb kako bi protestovala protiv odluke Vlade o obaveznim EU digitalnim covid -certifikatima u zdravstvenom sistemu.

Vili Beroš, hrvatski ministar zdravlja, došao je u bolnicu u 7 sati ujutro kako bi označio početak primene odluke i suočio se s 50 ak demonstranata koji su ga zaustavili i ušli u raspravu koja, u nekim trenucima, nije bila pristojna i ugodna.

Nedavno se u Zagrebu održalo nekoliko protesta, uglavnom nakon što je Beroš najavio da bi od sada zdravstveni radnici u bolnicama trebali pokazati EU Covid digitalne sertifikate kako bi mogli raditi. Odluka nije dobro prihvaćena od velikog broja stanovništva, što je izazvalo veliki “protest za slobodu” na Trgu bana Jelačića, kao i protest koji su predvodile medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici protiv ove mere.

Kako su mediji izvestili, oko 50 demonstranata i protivnika mere okupilo se ispred KBC -a Zagreb. Hrvatski ministar zdravlja držao je u tom trenutku konferenciju za novinare kako bi označio početak primene mere. Među demonstrantima je bio i sveštenik, otac Zdravko Knežević koji je počeo da viče „Vešala, vešala!“.

”Hitlerovi saradnici završili su na vešalima. Izdaja, izdaja!”, nastavio je sveštenik i dodao da pandemija ne postoji.

Demonstranti, od kojih su većina bili građani i mali broj zaposlenih u KBC -u, nisu dozvolili Berošu da govori, skandirajući „sramne odluke“, „izdaja“ i „ostavka“.

“Nijedan početak nije lak. Dopuštam pravo na različita mišljenja, međutim, u situaciji u kojoj je virus prisutan već godinu i po dana da neko negira njegovo postojanje, brojne smrtne slučajeve i teške situacije nisu opravdani. Moj zadatak je osigurati bezbednost zdravstvenog sistema i ja ću to pokušati da učinim“, rekao je Beroš, misleći na demonstrante.

“Kao ministar zdravlja, moj zadatak je da osiguram bezbednost svih korisnika usluga, ali i zaposlenih. Svi imaju iste uslove, nema diskriminacije. Nikoga ne prisiljavamo na vakcinaciju, ali testiranje je ono što struka smatra osnovnim uslovom za bezbedan rad, a to činimo radi hrvatskih građana i naših pacijenata ”, rekao je on.

Od ponedjeljka svaki zaposlenik u zdravstvenom sistemu i ustanovama socijalne zaštite u Hrvatskoj mora imati EU Covid digitalni certifikat, kao i posetioci i pratnja pacijenata. Svi zdravstveni radnici koji od danas dolaze na posao moraju pokazati potvrdu o COVID -u, bilo da su vakcinisani ili su se oporavili, dok se drugi moraju testirati dva puta sedmično.

Slične demonstracije održane su i  u Splitu.