Hrvatska i BiH planiraju zajedničke granične patrole

Hrvatska i BiH planiraju zajedničke granične patrole

Direktor Granične policije Zoran Galić i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, sa svojim saradnicima, održali su radni sastanak s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koju je predvodio zamenik glavnog direktora MUP-a RH Jozo Šuker.
U delegaciji su bili i pomoćnik glavnog direktora Uprave za granicu MUP-a RH Zoran Ničen, pomoćnik glavnog direktora Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, voditeljem Službe za nezakonite migracije Zvonimir Vrbljanin, načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač, policijski oficir za vezu MUP-a RH Denis Erak. Sastanku je, ujedno, prisustvovao i v.d. direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Đuro Knežević.
Na sastanku je razgovarano o readmisiji, zajedničkim patrolama, kao i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realizuju s ciljem sprečavanja krijumčarenja ljudi. Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete saradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susednih zemalja. Direktor GPBiH Zoran Galić istakao je važnost saradnje policijskih agencija sa susednim zemljama, kako bi se što efikasnije delovalo u borbi protiv nezakonitih migracija.
„Policijski službenici GPBiH su prošle godine odvratili 13 251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH s područja susednih zemalja. GPBiH nije u mogućnosti sama odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara, stoga preduzimamo sve moguće mere i postavljamo nove modalitete saradnje, kako bismo efikasnije radili kada je reč o nezakonitim migracijama,“ rekao je Galić.
Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, istakao je da BiH poštuje potpisani Sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom.
„Više od 85 % zahteva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno je rešeno“, rekao je Ujić. Posebno je istakao da skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom funkcioniše, o čemu će se u narednom periodu razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom te je izrazio i potrebu održavanja redovnih sastanaka radi rešavanja svih otvorenih pitanja u saradnji partnerskih agencija dveju država.
„Naš zadatak je da unapredimo saradnju u svim segmentima našeg delovanja na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a posebno nakon nedavno održanog sastanka ministra MUP-a RH i ministra bezbednosti BiH. To se pre svega odnosi na unapređenje sistema readmisije i sistema zajedničkih patrola, bez namere da Bosna i Hercegovina bude ‘hot-spot’ za ilegalne migrante“, izjavio je zamenik glavnog direktora MUP-a RH Jozo Šuker. Takođe, on je zamolio partnerske agencije u Bosni i Hercegovini da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima hrvatske policije, kako bi se ovi navodi istražili od merodavnih tela GPBiH.
Prisutni su se složili da je unapređenje saradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH s MUP-om RH te da je potrebno češće i redovnije održavanje ovakve vrste sastanaka.