Hrvatska i dalje razmišlja o ratnim odštetama iz Srbije, kaže Plenković

Hrvatska i dalje razmišlja o ratnim odštetama iz Srbije, kaže Plenković

Tokom vremena za poslanička pitanja u sredu, odgovarajući na pitanje poslanika Domovinskog pokreta Stipu Mlinarića kada će od Srbije tražiti ratnu odštetu, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada “radi na ovom pitanju” i da je istina o Domovinskom ratu neosporna.

“Pitanje ratne odštete i mogućih tužbi protiv Srbije podignuto je na bilateralni nivo, u proces su uključena ministarstva i stručnjaci, nismo na to zaboravili”, rekao je on i dodao: “Važno je da istina o Domovinskom ratu nije sporna u Hrvatskoj i na međunarodnom planu.”

Plenković je napomenuo da ljudi koji su nestali u ratu 1991-95. i oni koji su bili zarobljeni u logorima nisu zaboravljeni.

Odgovarajući na pitanje mađarske manjine i nezavisnog poslanika Roberta Jankovića o granici sa Srbijom na Dunavu, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su razgovori o konačnom utvrđivanju hrvatsko-srpske granice u toku i da su na poslednjem sastanku zajedničke granične komisije u Beograd, u junu 2019. godine, zaključeno je da trenutne nedoslednosti u pogledu katastarske granice nisu toliko velike da sprečavaju svaki pokušaj da se to pitanje reguliše bilateralnim sporazumom.

“Ako to nije moguće, postoji Međunarodni sud pravde”, rekao je ministar.

Tokom vremena za pitanja u sredu, poslanica srpske manjine Dragana Jeckov želela je da se informiše o potencijalnim demografskim merama, napominjući da je u 405 lokalnih škola bilo manje od 10 učenika i da bi te škole uskoro mogle biti zatvorene.

Ministar rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da je Hrvatska suočena s izazovnim razdobljima u pogledu demografije, ali da je Vlada donela niz horizontalnih politika te da će do kraja 2021. usvojiti strategiju za demografsku revitalizaciju zemlje i da bi tome doprineli povoljni ekonomski izgledi.

“Uveren sam da će u narednom periodu demografski pokazatelji biti mnogo bolji”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Mosta Zvonimira Troskota, ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da su nakon nedavne nesreće izdata jasna uputstva u koordinaciji sa Karlovačkom županijom za uspostavljanje sistema ranog upozoravanja za stanovnike koji žive nizvodno od hidroelektrane “Lešće” na reci Donja Dobra da ih obavesti kada postrojenje ispušta vodu iz svog rezervoara.