Hrvatska i Italija se dogovorile o proglašenju ekskluzivnih ekonomskih zona na Jadranu

Hrvatska i Italija se dogovorile o proglašenju ekskluzivnih ekonomskih zona na Jadranu

Tokom bilateralnog sastanka ministara spoljnih poslova Hrvatske i Italije, Gordana Grlića Radmana i Luigija Di Maia, koji je održan u ponedeljak, posebna pažnja je posvećena zaštiti Jadranskog mora te su oba ministra, u evropskom duhu, svesni potrebe njegove zaštite i održavanja, razgovarali o proglašenju eksklzivnih ekonomskih zona s obe strane Jadrana. U razgovoru su ministri potvrdili usklađenost delovanja kao i spremnost da se pristupi razgovorima o razgraničenju.

Hrvatska je još 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske (ZERP), na bazi kojeg, zajedno s epikontinentskim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske,  uživa sve sadržaje ekskluzivne ekonomske zone (osim prava na izgradnju veštačkih ostrva i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu. Naknadnim odlukama iz 2004., 2006. i 2008., utvrđeno da se ZERP neće primenjivati na države članice Evropske unije do pronalaženja zajedničkog dogovora u EU duhu.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, područje ZERP-a je,  kao i sve ekskluzivne ekonomske zone, ribolovni i ekološki pojasi drugih država članica Europske unije, postao deo „voda Evropske unije“, u kojem se primenjuju pravila zajedničke politike ribarstva i ostvaruje saradnja između država članica Evropske unije u vbezi sa zaštitom okoline.

Dugogodišnja saradnja s Italijom u provođenju zajedničke politike ribarstva kao i saradnja u  području zaštite okoline na moru, rezultirala je dogovorom o usklađenom proglašenju ekskluzivnih ekonomskih zona na Jadranu. Hrvatska veruje da bi zajedničkim delovanjem Hrvatske i Italije na Jadranu, proglašenjem EEZ s obe strane Jadrana, bio stvoren snažan temelj za još čvršću suradnju i opštu zaštitu Jadrana, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) i zakonodavstvom EU-a.

Hrvatska i Italija su susedi na Jadranskom moru, koje je poluzatvoreno is a osetljivim morskim ekosistemm. Zbog toga je važno sarađivati kako bi se na odgovarajući način odgovorilo na izazove zaštite i očuvanja Jadranskog mora i njegovih prirodnih bogatstava, te obezbedilo održivo iskorištavanje “plave ekonomije”.