Hrvatska ide u najveći elektroenergetski projekat u modernoj istoriji

Hrvatska ide u najveći elektroenergetski projekat u modernoj istoriji

Prema izveštajima medija, Hrvatska je pokrenula realizaciju dva megaprojekta u Lici – hidroelektrane Kosinj i hidroelektrane Senj 2. Ova ogromna investicija Hrvatske elektroprivrede – HEP vredna je 3,4 milijarde kuna (oko 450 miliona evra), najveća koju je kompanija preduzela u istoriji moderne Hrvatske, prenosi Večernji list.

Hrvatska elektroprivreda je ove godine pokrenula implementaciju druge faze senjskog hidroenergetskog sistema koji se sastoji od dva segmenta; izgradnja hidroenergetskog sistema Kosinj i hidroelektrane Senj 2, ukupne snage 412 MV.

Trenutna uprava HEP-a na čelu s predsednikom Franom Barbarićem donela je investicione odluke za oba segmenta projekta i zapravo započela investiciju.

Dobijene su pozitivne odluke o prihvatljivosti oba zahvata za životnu sredinu i ekološku mrežu, dobijene su lokacijske dozvole, 2019. godine za HES Kosinj i 2020. godine za HE Senj 2 – objasnili su iz HEP-a.

Iako su prve lopate nedavno ‘zakopane u zemlju’ kao deo ovog projekta, to traje već duže vreme, s obzirom na to da je neophodni “papirološki” deo posla započet godinama pre početka radova i da će trajati paralelno u narednim godinama kako se projekat razvija. Stoga, uprkos skepticizmu lokalnog stanovništva, čelnici HEP-a kažu da sada više nema povratka.

Najveći HEP-ov projekat u modernoj Hrvatskoj uključuje izgradnju dva velika objekta, hidroenergetski sistem Kosinj i hidroelektranu Senj 2, tunele, nove ceste, što uključuje isplatu naknade svim meštanima, izgradnju stambene zgrade za meštane čije će kuće završiti na dnu jezera i još mnogo toga.

Prema kompaniji, druga faza će povećati proizvodnju električne energije, poboljšati kontrolu poplava na Kosinjskom polju, poboljšati pouzdanost vodosnabdevanja južnog kraka hrvatskog obalnog vodovoda i poboljšati putnu i drugu komunalnu infrastrukturu. Takođe će poboljšati kvalitet korišćenja vodnih resursa u smislu podrške stabilnosti elektroenergetskog sistema, povećanjem udela energije iz obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji. Postojeća HE Senj trenutno pruža sekundarne usluge kontrole snage / frekvencije elektroenergetskom sistemu. Dodatni kapaciteti povećali bi pouzdanost takvih usluga i omogućili veće preuzimanje energije iz obnovljivih izvora pružanjem energije za uravnoteženje

Danas, kaže kompanija, hidroelektrana Lika-Gacka ima kapacitet od 238,5 MV i prosečnu godišnju proizvodnju od 1,15 TVh. Izgradnjom objekata faze 2 obezbediće se dodatni kapacitet od 412 MV i dodatna proizvodnja od 320 GVh godišnje, pri čemu će većina energije biti vršna energija. Implementacija Faze 2 projekta izgradnje hidroelektrane u Senju rezultiraće ukupnim instaliranim kapacitetom u slivu od 656 MV i prosečnom godišnjom proizvodnjom od 1,5 TVh.