Hrvatska ima novi Parlament

Hrvatska ima novi Parlament

Manje od tri sedmice nakon Opštih izbora 5. jula, Hrvatska ima novi Sabor.

Novoizabrani poslanici okupili su se u sredu u Zagrebu na konstitutivnoj sednici 10. saziva parlamenta. Gordan Jandroković izabran je za predsednika ovog zakonodavnog tela sa 151 mestom.

Predlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za kandidovanje Jandrokovića za ovo mesto podržala su 143 zastupnika, uz jedan suzdržani a nije bilo glasova protiv predloga.

Gordan Jandroković iz vladajućeg HDZ-a, koji je ujedno bio i predsednik 9. saziva parlamenta, nastavlja da obavlja tu dužnost u novom zakonodavnom telu, a on je prvi predsednik parlamenta koji je na tu funkciju imenovan dva uzastopna mandata. Jandroković, rođen 1967. godine u Bjelovaru, osvojio je mesto na šest parlamentarnih izbora do danas. Takođe je bio ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade, a od 1992. godine obavljao je i druge funkcije.

Prvo zasedanje održano je u sali parlamenta u skladu sa svim epidemiološkim merama, zbog čega su parlamentarci nosili maske i držali se na društvenoj distanci.

Tokom parlamentarnih izbora 5. jula Hrvatska je izabrala 151 poslanika od kojih su 34 žene i 117 muškarci.

U novom parlamentu najmlađi poslanik je 30-godišnja Marina Opačak-Bilić iz SDP, a najstariji HDZ-ov poslanik Miroslav Tuđman, 74.

Tri zamenika predsednika koje je predložila vladajuća većina su Željko Reiner i Ante Sanader iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te Furio Radin, koji je predstavnik etničkih Italijana.

Izbor Reinera i Sanadera podržalo je 136, odnosno 134 poslanika, pri čemu je bio i jedan suzdržan glas poslanice Radničkog fronta, Katarine Peović.

Radinov izbor je jednoglasno podržan sa 143 glasa.

Dva zamenika predsednika iz opozicionih redova su Rajko Ostojić iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Miroslav Škoro iz stranke Domovinski pokret (DP).

Ostojićev izbor takođe je jednoglasno podržao 143 poslanika koji su učestvovali u glasanju.

Škorovo imenovanje podržalo je 110 parlamentaraca, uz dva suzdržana a Peović je glasala protiv.

Nekoliko zastupnika SDP-a glasalo je za Škorovo imenovanje, dok neki od njih nisu prisustvovali glasanju nakon kratkog sastanka kluba SDP-a, koji je usledio nakon što je predsednik parlamenta Gordan Jandroković rekao da je Škoro jedan od dva kandidata za mesto zamjenika predsednika iz redova opozicije