Hrvatska INA hoće da kupi banjalučki Krajinapetrol

Hrvatska INA hoće da kupi banjalučki Krajinapetrol

Hrvatska naftna kompanija INA namerava otkupiti banjalučku kompaniju Krajinapetrol kako bi proširila postojeću mrežu benzinskih pumpi u Bosni i Hercegovini, izvijestio je u petak poslovni portal Capital.ba.

Kako se navodi na veb stranici, INA je dobila zeleno svetlo od ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića, dozvoljavajući joj da sprovede dubinsku istragu u Krajinapetrol-u pre nego što donese konačnu odluku o mogućoj kupovini većinskog udela kompanije sa sedištem u RS.

Trenutni većinski vlasnik Krajinapetrola je vlada RS (42,2%) i dva državna fonda (9,7%). INA trenutno poseduje 9,7% akcija kompanije.

Najveći privatni akcionar bila je donedavno ofšor kompanija registrovana na Britanskim Devičanskim ostrvima, Petrobart Holdings Ltd, koja je u četvrtak prodala svojih 25,2% udela za 2,3 miliona maraka (1,2 miliona evra), još nepoznatom kupcu, saopštila je Banjalučka berza (BLSE).

Krajinapetrol, koji upravlja mrežom od 15 benzinskih stanica uglavnom u i oko drugog po veličini grada BiH, Banja Luke, nastala je nakon raspada Jugoslavije kada su vlasti RS preuzele benzinske pumpe i infrastrukturu koju je hrvatska državna INA ranije imala u Bosni i Hercegovina.

Kompanija je u svom poslednjem finansijskom izveštaju za treći kvartal prijavila prihod od 41,4 miliona maraka (21,2 miliona evra) i rashode od 40,3 miliona maraka (20,6 miliona evra) iskazala prihod od 40,3 miliona maraka, uz dobit od 1,18 miliona maraka (605 000 evra), što je više od 572 000 maraka (€ 293.000) na godišnjem nivou. Trenutno zapošljava 168 radnika.

INA već upravlja vlastitom mrežom benzinskih pumpi u Bosni i Hercegovini, koja uključuje 45 stanica uglavnom smeštenih u Federaciji BiH, koja pokriva polovinu države.

Glavna konkurencija INE, u ovom slučaju, je kompanija „NES“, sa sedištem u Mrkonjić Gradu. Stručnjaci procenjuju da će „NES“ pokušati objaviti ponudu pre nego što to učini INA, kako bi sprečili hrvatsku kompaniju da preuzme kontrolu u Krajinapetrolu.