Hrvatska: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, kaže ministar Marić

Hrvatska: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, kaže ministar Marić

Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno zbog kriterijuma za uvođenje eura, kao i životnog standarda, rekao je u sredu na Hrvatskom radiju ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić.

Upitan da li će inflacija ugroziti ulazak Hrvatske u evrozonu, on je rekao da će budžetski deficit za narednu godinu ponovo biti unutar 3%, što bi značilo da bi troškovi COVID-19 od preko 35 milijardi kuna bili gotovo jednokratni.

Odnos javnog duga prema BDP-u se ponovo smanjuje ove godine, dodao je on.

On je rekao da je inflacija, jedan od kriterijuma za uvođenje evra, postala tema poslednjih meseci i da mora biti maksimalno 1,5% više ili manje nego u tri zemlje članice sa najnižom inflacijom.

Prosečna hrvatska inflacija nešto je ispod proseka EU, ali Grčka, Kipar i Portugal i dalje imaju veoma nisku inflaciju, što utiče na formulu za izračunavanje kriterijuma iz Mastrihta, dodao je on.

Ali čak i sa te tri zemlje zajedno, rekao je on, Hrvatska je i dalje u okviru kriterijuma za uvođenje evra.

Rekao je da su na inflaciju, prije svega, uticale cene energenata, posebno nafte, te da se to odrazilo na cene hrane i građevinskog materijala.

Govoreći o strahovima od poskupljenja nakon uvođenja evra, Marić je rekao da će se najmanje šest meseci pre objavljivanja ulaska Hrvatske u to područje cene morati prikazivati u kunama i evrima i to bi trajalo godinu dana, možda i duže.

Iako se ne očekuje smanjenje opšte stope PDV -a pri pristupanju evrozoni, on nije isključio mogućnost smanjenja PDV -a na hranu.

Marić je ponovio da će Hrvatska u narednih sedam godina dobiti 25 milijardi evra iz budžeta EU, uključujući 6,3 milijarde evra za svoj Nacionalni plan oporavka i otpornosti, od čega avans od 13% “stiže za nekoliko dana”.

Marić je rekao da je iznenađen uspehom turističke sezone, posebno u julu i avgustu, ali i ovog meseca, jer je iznos fiskalnih prihoda u turizmu ovog meseca do sada porastao 24% u odnosu na septembar 2019. godine.

On je najavio reviziju budžeta za 2021. godinu, zajedno sa pripremama za budžet za 2022. godinu, za sredinu oktobra.