Hrvatska: Istraga o navodnom policijskom nasilju nad migrantima

Hrvatska: Istraga o navodnom policijskom nasilju nad migrantima

Nakon objavljivanja video zapisa na kojima se vidi kako maskirane osobe udaraju migrante i guraju ih preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, Uprava policije formirala je radnu grupu koja će izaći na teren i istražiti slučaj, rekao je u sredu Zoran Ničeno, načelnik Uprave granice Hrvatske.

Televizija RTL emitovala je video snimke maskiranih muškaraca koji su potiskivali migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama poput onih koje koristi interventna policija. Neki od muškaraca nosili su i prsluke koje imaju pripadnici policije.

RTL je rekao da je snimak iz juna i da je snimljen tokom osmomesečne novinarske istrage u kojoj je ekipa RTL-a učestvovala sa kolegama iz Lighthouse Reports-a, istraživačke novinarske mreže iz Holandije, SRF Rundschau iz Švajcarske, nemačkog ARD-a , ARD Monitor, francuskog Liberasiona, holandskog Pointera, hrvatskih Novosti i njemačkog Der Spiegel.

Ničeno je za RTL rekao da je Uprava policije prvi put videla deo snimka ranije tokom dana, a ceo izveštaj kasnije na televiziji.

“Videli smo da je materijal uznemirujući i direktor policije je odlučio da formira radnu grupu koja će ići na taj navodni teren. S obzirom da se radi o tvrdnjama novinara, danas smo pozvali komesara policije u Cetingradu i nismo uspeli da utvrdimo lokacija događaja”, rekao je Ničeno.

Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu deo redovne policijske procedure i da nema komande ili naređenja da se migranti vraćaju i tuku. “Da bi se utvrdile sve činjenice, sve se mora proveriti.”

Ničeno je rekao da je Hrvatska jedna od najuspešnijih zemalja u hvatanju krijumčara migranata i da je posao policije da štiti hrvatsku granicu. Međutim, dodao je, “apsolutno je nemoguće da bi neko u policiji naredio ili podržao takvo nasilje”.

Video i priča o nasilju nad migrantima objavljeni su u brojnim zemljama, uključujući svedočenja migranata, medicinskog osoblja, istražilaca i analitičara.

Novinari istraživači Klaas van Dijken i Lamia Šabić zabeležili su nasilje u blizini Šturlića na BiH strani granice.

“Otprilike 20 metara od nas videli smo kroz grmlje četiri osobe sa maskama kako udaraju ljude i teraju ih u reku do grudi. Silom u Koranu i nazad u BiH”, rekao je van Dijken.

Gledajući snimke, rekao je, primetili su da su muškarci nosili prsluke kao oni koje koristi hrvatska interventna policija.

Analitičari su takođe utvrdili da je pištolj koji je jedan maskirani muškarac imao na pojasu izradila hrvatska kompanija HS Produkt, koja snabdeva hrvatsku policiju. Takođe su primetili palicu koju koristi hrvatska policija.

Emitovani su i snimci dronovima na kojima se vide osobe koje su kombijem dovezene do granice i usmerene prema Bosni i Hercegovini.

Šef Lighthouse Reports -a koordinirao je novinarsku istragu i o rumunskoj i grčkoj granici. Mnogo informacija dovodi do zaključka da se slična praksa sprovodi i na drugim evropskim granicama, rekao je RTL.