Hrvatska: Izgradnja Pelješkog mosta ide dobro, kaže ministar Butković

Hrvatska: Izgradnja Pelješkog mosta ide dobro, kaže ministar Butković

Jedan od najvećih građevinskih projekata u Hrvatskoj, most koji povezuje poluostrvo Pelješac sa ostatkom državne teritorije, trebalo bi da bude završen u novembru 2021. godine, izjavio je u utorak uveče hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković.

Butković je rekao da “izgradnja Pelješkog mosta, koja podrazumeva izgradnju 30 kilometara pristupnih puteva, ide jako dobro”. Most bi trebalo da bude završen negde u novembru 2021. godine, rekao je Butković u intervjuu za javni televizijski servis HTV.

Dodao je da je tunel dug 2,5 km izbušen prošle nedelje, 74 dana pre rasporeda. Čitav projekat, primetio je, uključujući pristupne puteve, trebalo bi da bude završen pre turističke sezone 2022. godine.

Kompanije iz Kine rade na izgradnji, a problem sa koronavirusom je na početku pandemije usporio radove, ali samo u kratkom vremenskom periodu. Uprkos pandemiji, radovi se nastavljaju onako kako je planirano.

Komentarišući uticaj pandemije koronavirusa na transportni sektor, Butković je rekao da je, nakon otkrića novog i zaraznijeg soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, privremena obustava letova za tu zemlju produžena do 31. decembra.

Rekao je da će letom Croatia Airlines danas u Hrvatsku doputovati 160 hrvatskih državljana. Svi bi za ulazak u državu morali da podnesu negativan PCR test, a u suprotnom će morati u samoizolaciju i na testiranje.

Govoreći o nacionalnom avioprevozniku Croatia Airlines, Butković je rekao da je pandemija imala katastrofalan uticaj na avio-industriju u celom svetu.

U godini do septembra, svi hrvatski aerodromi zabilježili su 19% svojih rezultata iz 2019. godine. Croatia Airlines je podnela izveštaj o međugodišnjem padu od 90% u aprilu i maju, od 80% u junu i od 70% u julu i avgustu tokom letnje turističke sezone, rekao je ministar.

On je potvrdio da nacionalnom prevozniku nije išlo dobro bez obzira na pandemiju i da je vlada pokrenula potragu za strateškim partnerom, ali je i potraga suspendovana.

„Ko će kupiti Croatia Airlines kad sve stoji?“ pita Butković. Dodao je da je uz saglasnost Evropske komisije napravljen aranžman da se pomogne Croatia Airlinesu da stane na noge. Izrazio je nadu da će se industrija oporaviti u naredne tri godine i najavio da će se potraga za strateškim partnerom nastaviti.