Hrvatska: “Izgubljena” platforma pronađena na dnu mora

Hrvatska: “Izgubljena” platforma pronađena na dnu mora

“Poboljšanje vremenskih uslova je omogućilo odlazak na lokaciju eksploatacionog odobalnog objekta Ivana D brodom, kao i angažman automatske robotske podmornice. Potvrđeno je da se objekt u celosti nalazi na morskom dnu,” saopštila je hrvatska kompanija INA u četvrtak uveče.

Nakon što je 5. decembra zbog jakog vetra i velikih talasa na severnom Jadranu izgubljena procesna komunikacija i navigacioni sistem, a zatim i vizuelni kontakt s nenastanjenim eksploatacionim odobalnim objektom Ivana D, Inini stručnjaci su, zajedno s predstavnicima nadležnih institucija-  energetskim inspektorom za naftno rudarstvo iz  Državnog inspektorata, inspektorom bezbednosti plovidbe Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture te predstavnikom Koordinacije za bezbednost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika – obavili pregled morske površine i morskog dna na lokaciji.

“Pregledom na lokaciji utvrđeno je da je došlo do oštećenja, odnosno puknuća na mestima spajanja platforme s utemeljenim pilotima, dok cevi koje vode iz bušotine do površinskog dela platforme nisu pukle već su se savile i nalaze se na dnu zajedno s površinskim delom platforme. Nije primećeno nikakvo propuštanje što potvrđuje da su svi bezbednosni sistemi odradili svoju funkciju,” navodi INA.

Održavanje se, ističe Kompanija u saopštenju, može isključiti kao uzrok ovog događaja, a daljnjom istragom utvrdiće se tačni razlozi pucanja platfotme. Platforma je bila redovno održavana te pod inspekcijskim nadzorom. “U oktobru ove godine obavljen je poslednji koordinisani inspekcijski pregled odobalnog eksploatacionog objekta Ivana D te je objekt radio uz važeći Sertifikat o bezbednosti za rad.  Pregled podvodnog dela Ivane D napravljen je 2018. godine, uz prisustvo inspektora Hrvatskog registra brodova. Takođe, objekt je od strane Inine posade poslednji put pregledan 1. decembra 2020. ove godine, o čemu postoji zapis u dnevnom izveštaju,” kaže se u saopštenju.

Ivana D razlikuje se od ostalih Ininih eksploatacionih odobalnih objekata u severnom Jadranu načinom na koji je pričvršćena na morsko dno. Istraga o događaju se nastavlja, a tek po prikupljanju svih relevantnih podataka moći će se doneti odluka o nastavku proizvodnje ili trajnom zatvaranju bušotine na lokaciji. Istovremeno će INA pripremiti i plan sanacije na lokaciji Ivane D.

Kao što je ranije navedeno događaj nije uticao na okolinu. Nije primećeno propuštanje gasa, a gasovod koji je otpremao plin s bušotina je u dobrom stanju, stabilan i pod pritiskom. Kompanija podseća da se zbog događaja na Ivani D automatski aktivirao sistem za isključivanje u nuždi (ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih bezbednosnih ventila gasne bušotine dovedene u sigurno stanje. Bezbedbost snabdevanja nije ugrožena te da se proizvodnja na svim ostalim odobalnim eksploatacionim objektima odvija po planu.