Hrvatska: Jandroković poziva na ublažavanje tenzija

Hrvatska: Jandroković poziva na ublažavanje tenzija

Predsednik parlamenta Hrvatske, Gordan Jandroković, pozvao je u četvrtak na ublažavanje tenzija u društvu.

Obraćajući se novinarima, rekao je da je situacija u društvu zahtevna i složena.

Ne sećam se da smo imali tako tešku situaciju. Vidimo porast broja zaraženih koronavirusom, broja umrlih, a apsolutni prioritet je da pokušamo zajedno da smanjimo taj broj, rekao je Jandroković.

„Budimo odgovorni, solidarni, razumni, uzmimo u obzir jedni druge, naše medicinsko osoblje koje vodi teške bitke.

Rekao je da nije isto raspravljati pre Covid-19 i krize koju je izazvao, i sada kada “bilo koja reč može zapaliti plamen”.

“Krajnji rezultat govora mržnje, neprihvatljivih poruka, bio je pucanj na Markovom trgu”, rekao je Jandroković govoreći o nedavnom napadu na zgradu vlade.

“Put od verbalnog do fizičkog nasilja nije toliko dug, pokazala nam je ova situacija. Ovaj dečak (naoružani čovek) nije ovde došao samovoljno, on je bio verbalno pripremljen za to. Ne dodajmo ulje na plamen, smirimo se, pozabavimo se kako pomoći građanima “.

Jandroković je odbacio tvrdnje da je za radikalizaciju društva kriva samo desnica i pozvao na pitanje koliko je prethodna vlada predvođena Socijaldemokratskom partijom odgovorna za povećanje radikalizacije usvajanjem “Lex Perković”.

Potrebno je dvoje da se posvađaju, nisu nevini ni oni koji su dodali ulje na vatrun, rekao je, podsećajući na izjave SDP-ovog poslanika Nenada Stazića o Bleiburgu i lidera Hrvatske seljačke stranke Kreše Beljaka o emigrantima.

Jandroković je rekao da od predsednika Zorana Milanovića nije čuo ni jedan konstruktivan predlog koji se tiče koronavirusa, ekonomije ili bezbednosti. „Ništa što je stiglo od predsednika neće pomoći da se ublaže tenzije i potraže rešenja.

Premijeru treba dati prostora za borbu protiv koronavirusa, ekonomije i bezbednosti u nikad zahtevnijim vremenima,” dodao je on.