“Hrvatska je danas sigurno bolja zemlja nego 2016. godine”, tvrdi Plenković

“Hrvatska je danas sigurno bolja zemlja nego 2016. godine”, tvrdi Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u sredu da je Hrvatska danas sigurno bolja zemlja nego 2016. godine, kada je na vlast došla njegova Vlada.

Govoreći na Hrvatskom radiju, rekao je da je Vlada u prvoj polovini mandata, od 2016. godine, radila na četiri obećanja građanima – politička stabilnost, pravna sigurnost, ekonomski rast i socijalna solidarnost.

Plenković je ponovio da je za vreme njegovog mandata prosečna plata veća za 1.150 kuna, da su penzije povećane, da je Hrvatska imala solidan ekonomski rast, budžetski suficit za tri godine, da je javni dug smanjen i da je zemlja došla van postupka prekomernog budžetskog deficita.

Premijer Andrej Plenković u sredu je prokomentarisao skandal sa vetro parkom, rekavši da svako koruptivno ponašanje mora biti kažnjeno i odlučno odbacio tvrdnje da bi uticao na rad Državnog tužilaštva (DORH).

“U kampanji 2016. godine, on (Zoran Milanović) je jasno insinuirao kako bi on uticao na DORH. Za razliku od njega, meni ni na kraj pameti nije da utičem na to telo”, rekao je on za Hrvatski radio, komentarišući izjavu predsednika Milanovića da Plenkovićeva poziv da se istraži Projekt “Rijeka – evropska prestonica culture”, opasna poruka.

“Što se mene i HDZ-a tiče, nema nedodirljivih. Što se tiče i drugih krivičnih prijava, upravo sam rekao da ista pravila treba da važe i za sve. To nije pritisak.”

Govoreći o slučaju vetroparka, u sklopu kojeg je bivša državna sekretarka HDZ-a Josipa Rimac uhapšena prošle sedmice, Plenković je ponovio da svako ponašanje koje ukazuje, a posebno ponašanje za koje postoje dokazi o korupciji, mora bit ii biće kažnjeno.

Rekao je da će vladajuća stranka HDZ uvesti neke sankcije i da je uveren da će oni koji su, umesto da rade ono za što su imenovani, “praktično zastupali interese nekoga u inostranstvu” biti izbačeni.

“To je neprihvatljivo”, rekao je, distancirajući od toga vladu, HDZ i sebe. „Nije u mom habitusu da u prvi trenutak razumem da neko tako nešto sam sebi dozvoljava, a imenovan je radi nečeg drugog“.

Plenković je ponovio da nije dobro što je nadzor prekršen i da je neko rekao dotičnoj osobi da je pod nadzorom. “Ko je to mogao reći?” pitao je i dodao da očekuje da će DORH i policija dati odgovor.

“Ne znam kako DORH može tako lakonski da zna da nije njihova greška. Kako su to istražili?” rekao je i dodao da se ovo nije prvi put tokom njegovog mandata da se dogodilo nešto slično.

“Imali ste slučaj da je neko izmišljao tekstove između premijera i njegovog zamenika, a nije počinjena šteta”, rekao je, pitajući: “Šta je sa tim učinjeno?”