Hrvatska je protiv promene granica Bosne i Hercegovine, kaže ministar Grlić Radman

Hrvatska je protiv promene granica Bosne i Hercegovine, kaže ministar Grlić Radman

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u nedelju da Hrvatska ne beži od otvorenih pitanja u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom i potivi se prekrajanju balkanskih granica.

“Hrvatska želi da se o njima govori kao što iskreno želi da pomogne očuvanju stabilnosti te zemlje i njenog evroatlantskog puta”, rekao je Grlić Radman u intervjuu za sarajevske medije. Dodao je da su se njegova poseta Bosni i Hercegovini prošle sedmice i razgovori sa najvišim zvaničnicima zemlje odvijali u pozitivnoj i ohrabrujućoj atmosferi.

Grlić Radman rekao je da je u direktnoj komunikaciji tokom posete Sarajevu pojasnio svrhu i sadržaj non-paper dokumenta o Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu koji je Hrvatska poslala Savetu za spoljne poslove EU u ime grupe od šest država članica EU kao obrazac za raspravu najavljenu za maj. Naglasio je da je Hrvatska dokumentom pokazala poštovanje i zahvalnost prema Bosni i Hercegovini, otvorila prostor za dublju raspravu o kritičnim temama kako bi povećala pažnju Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i njenom putu ka statusu kandidata za EU.

U tom kontekstu, objasnio je da je takođe istaknuta potreba reforme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi se uklonile sve postojeće nejednakosti i poboljšala politička klima i saradnja u zemlji.

Komentarišući navodni dokument koji zagovara podelu Bosne i Hercegovine i promene drugih granica na zapadnom Balkanu, a koji je objavio slovenački web portal bez identifikacije autora ili ciljne publike, Grlić Radman rekao je da ne želi da spekuliše o navodnom dokumentu. Ipak, naglasio je da prekrajanje granica za Hrvatsku ne dolazi u obzir.

“Nema sumnje da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska ekonomski, kulturno i geografski orijentisane jedna prema drugoj. One jesu i moraju biti prijatelji i na taj način moraju dijalogom rešavati otvorena pitanja. Dakle, više razgovora, manje nesporazuma,” rekao je hrvatski ministar.

On je naglasio da je dijalog o svim nerešenim pitanjima važan, ali da ga ne treba gledati u davanju izjava medijima već kroz zajedničke radne grupe i međuresorne formate čiji su članovi relevantni stručnjaci.

“To je, mislim, posebno važno kako se ta otvorena pitanja ne bi koristila u dnevnopolitičke svrhe, što bi moglo dovesti do dalje eskalacije međusobnih nesporazuma”, rekao je Grlić Radman.