Hrvatska: Još jedan snažan zemljotres pogodio je centralnu regiju

Hrvatska: Još jedan snažan zemljotres pogodio je centralnu regiju

Zemljotres jačine 6,3 stepena po Richteru pogodio je Hrvatsku u utorak u 12.20 sati, izvestio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Epicentar zemljotresa bio je devet kilometara jugozapadno od grada Siska u gradu Petrinji koji je pogodio snažni zemljotres u ponedeljak rano ujutro. Najnoviji zemljotres bio je 46 kilometara jugoistočno od glavnog grada Zagreba i mogao se osetiti širom zemlje, ali i u Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Seizmološki uređaji registrovali su zemljotres u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji i Austriji.

Najbliži gradovi, Sisak i Petrinja pretrpeli su veliku štetu, ali još uvek nema izveštaja o žrtvama. Prema prvim izvještajima, velik dio zgrada je urušen u tim gradovima, a u Sisku je navodno srušena polovina sportske dvorane.

“Uspeli smo da izvučemo jedno dete, bilo je u automobilu, sve se srušilo, vlasnik je unutra, ali se ne javlja”, rekao je mladić za N1 u Petrinji, gde su zidovi kuće pali na automobil. „Teško je, čuo sam da se vrtić urušio, u vrtiću nije bilo dece, ne znamo da li imamo mrtvih …“, kaže drugi.

Javni servis HRT-a javlja da centar Petrinje kakav je bio ranije više ne postoji. U nekoliko slučajeva ljudi koji su radili na sanaciji oštećenja na krovovima nastalih prethodnim zemljotresom pali su na zemlju. Građani su i dalje u panici i angažovane su sve hitne službe. Hrvatska vojska je na putu za Sisak i Petrinju kako bi pomogla građanima.

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da veruje da je ovo najjači udar i da će uslediti naknadni udari.

Dodaje da se ne može sa sigurnošću reći da neće biti jačih udara, ali u svakom slučaju na tom području ne mogu da se dogode mnogo jači zemljotresi.

“U principu, ovo je najgora stvar. Ne možemo reći da ne možemo očekivati zemljotres ove jačine. Možemo reći da su verovatniji slabiji zemljotresi, ali ne možemo u potpunosti isključiti još jedan poput ovog“, objasnio je Kuk.