Hrvatska: Komisija će odlučiti o najboljoj ponudi, rekao je ministar odbrane

Hrvatska: Komisija će odlučiti o najboljoj ponudi, rekao je ministar odbrane

Međuresorna komisija za kupovinu vojnih aviona preporučiće najbolju ponudu do 12. decembra, izjavio je u nedelju uveče hrvatski ministar odbrane Mario Banožić.

„S obzirom na to da su ponude dostavljene Ministarstvu odbrane 9. septembra i imamo tri meseca, lako je izračunati da je (krajnji rok) 12. decembar. U ova tri meseca međuresorska komisija će oceniti sve ponude“, rekao je Banožić u intervjuu za javni televizijski servis HTV na pitanje kada će biti doneta odluka o tome koje će borbene avione kupiti Hrvatska.

„Krajnji rok koji smo postavili je 12. decembar“, rekao je ministar.

Primetio je da najbolja ponuda možda neće biti konačna, dodajući da će komisija razgovarati sa svakim ponuđačem. Postoje razni elementi koji će biti presudni, kao što su broj simulatora leta, paket oružja, obuka pilota, plan plaćanja i saradnja između država, a od ponuđača se očekuje i smanjenje količine početne ponude, rekao je on .

Banožić je rekao da Hrvatska treba da izbegne situaciju u kojoj bi druge države čuvale njeno nebo. „Hrvatska bi to definitivno trebala izbjeći jer to neće biti besplatno. Ako to prepustimo Mađarskoj ili Italiji, koje se pominju kao jedno od rešenja, platićemo to, ali taj novac će otići u drugu zemlju “.

Banožić je rekao da je bilo nepravedno od strane predsednika Zorana Milanovića da kaže da bi američki avion trebalo da bude prvi izbor, jer niko iz predsednikovog kabineta nije član međuresorne komisije.

„Odluka da ne budu u komisiji smanjuje njihovu odgovornost i omogućava im da govore javno kao i sada. A čak je i ovo, po mom mišljenju, oblik lobiranja i navijanja za jednu od ponuda, što je po mom mišljenju nepravedno“, rekao je ministar odbrane.

„Komisija je mesto za iznošenje svojih stavova. Treba biti vrlo odgovoran i ne predstavljati medijima netačna rešenja. Ne treba pokušavati iskazati naklonost zemljama koje su učestvovale na tenderu, već treba jasno stajati iza ponude i podržati sveobuhvatno, jednoglasno rešenje koje će biti zasluga hrvatske vojske i građana Hrvatske“, dodao je on.

Banožić je potvrdio da je već bilo pritisaka iz određenih lobija, rekavši da je nekoliko dana pre podnošenja ponuda bilo vesti o „lažnoj ponudi koja će biti najbolja od svih“, dodajući da je ova strategija dezinformacija putem medija i društvene mreže mreže bila dobro poznata.