Hrvatska: Kompanija INA proširuje poslovanje u Egiptu

Hrvatska: Kompanija INA proširuje poslovanje u Egiptu

Hrvatska naftna kompanija INA dobila je “zeleno svetlo” za sticanje udela u koncesiji za istraživanje Istočnog Damanhura (Blok 10) u kopnenom delu delte Nila u Egiptu. Prema ugovoru, grupa će imati 20 odsto udela u projektu, izvestila je kompanija.

INA je dobila konačnu dozvolu od egipatske nacionalne kompanije za gas Egas i egipatskog ministra za naftu Tareka El-Mollu, „da zaključi ugovor o prodaji i kupovini sa Vintershall DEA, operatorom sa 40 odsto radnog interesa za dozvolu za istraživanje u Istočnom Damanhuru (blok 10) u kopnenom delu delte Nila. Ovim će INA ući u novu koncesiju u Egiptu kao radni partner s 20% udela, dok će preostalih 40% imati egipatska kompanija Cheiron.“

„Egipat je ključno inostrano tržište kada je reč o istraživanju i proizvodnji Ine, gdje smo već dugo prisutni. Ulaskom u ovu novu koncesiju INA proširuje svoj portfelj u Egiptu i stvara preduslove za novu proizvodnju ugljovodonika nakon završetka istražnih aktivnosti. To je u skladu sa našim razvojnim planovima gde bi novi projekti, poput ovog, trebalo da zamene rezerve kompanije i održavaju proizvodnju“, rekao je izvršni direktor INA, Sandor Fasimon, u saopštenju za štampu.

INA je prisutna u Egiptu već 30 godina i većina njenih aktivnosti koncentrisana je u Zapadnoj pustinji, gde je nezavisni operater sa stoprocentnim udelom u koncesiji za Istočnu Iidmu i partner u još tri koncesije – u Severnoj Bahariji, u Ras Kattara, i u zapadnom Abu Gharadigu.

Tokom poslednjih nekoliko godina INA je povećala svoja ulaganja u već postojeće portfelje u Egiptu, uključujući remont i bušenje na bušotini Rizk-2D u koncesiji East Iidma. Bunar je dubok 5.613 metara i najdublji je bunar koji je INA bušila u poslednjih 35 godina.

Prošle godine aktivnosti kompanije u Egiptu rezultirale su povećanom proizvodnjom, a dnevna proizvodnja iznosila je 1.838 boe (barel ekvivalenata nafte na dan).