Hrvatska: Konferencija o budućnosti Evrope je značajno dostignuće hrvatskog predsedavanja EU

Hrvatska: Konferencija o budućnosti Evrope je značajno dostignuće hrvatskog predsedavanja EU

Savet EU usvojio je stav o Konferenciji o budućnosti Evrope koji će zauzeti u pregovorima sa drugim institucijama EU, saopštila je u četvrtak hrvatska Vlada naglašavajući da je to značajno dostignuće hrvatskog predsedavanja EU.

„Hrvatsko predsedništvo zagovaralo je snažan mandat za Savet, tako da Konferencija o budućnosti Evrope može dati značajan doprinos otvaranju široke rasprave od neposrednog interesa za sve građane, u rasponu od njihovih ljudskih, ekonomskih i socijalnih prava i osnovnih vrednosti Unije do njene uloge u oporavku, ekonomskom osnaživanju i jačanju otpornosti zemalja članica, uključujući i krize poput COVID-a 19. Konferencija o budućnosti Evrope istovremeno je veliki doprinos jačanju ukupne pozicije EU u svetu punom izazova i izgradnji vizije ujedinjene, solidarne i ekonomski održive Unije“, izjavio je premijer Andrej Plenković, prema saopštenju vlade.

Plenković je posebno naglasio da će Hrvatska nastaviti da daje svoj snažni politički doprinos u okviru ove konferencije, na kojoj će zamenica evropskog komesara Dubravka Šuica imati važnu ulogu.

Mandat je dobijen nakon što su lideri EU proveli višemesečne intenzivne pregovore zemalja članica i Saveta, navodi se u saopštenju za javnost.

Očekuje se da će konferencija formalno početi nakon postizanja konačnog sporazuma između evropskih institucija do kraja 2020. godine, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju. Biće organizovana kao široka platforma za diskusiju o budućnosti Evrope na evropskom, regionalnom i nacionalnom nivou uz učešće građana, raznih zainteresovanih strana iz svih slojeva društva, socijalnih partnera i organizacija civilnog društva, institucija EU i nacionalnih parlamenata, korišćenjem digitalnih i internet platformi.

Očekuje se da će konferencija trajati dve godine.