Hrvatska: Konstrukcija Pelješkog mosta uzdiže se nad morem

Hrvatska: Konstrukcija Pelješkog mosta uzdiže se nad morem

Izvođač radova na Pelješkom mostu, China Road and Bridge Corporation (CRBC) završio 65% radova. Most bi već iduće godine trebao povezati poluostrvo Pelješac sa kopnom Hrvatske.

„Kinezi su do sada uradili 65% radova na mostu. Trenutna realizacija tog projekta iznosi 1,3 milijarde kuna, od ukupno ugovorenih 2,08 milijardi“, piše Večernji list.

Na gradilištu su trenutno 543 radnika, od čega 144 radnika tehničko i pomoćno osoblje, a ostali su radnici, inženjeri i mornari na brodovima.

Krajem februara na mostu je postavljeno 49 od ukupno 165 segmenata čelične rasponske konstrukcije. Sredinom februara između morskog stuba S3 i kopna S2 postavljen je segment ukupne dužine 52 metra i težak 581 tonu.

Do kraja prošlog meseca, prema podacima Hrvatskog preduzeća za ceste, zabijeni su i betonirani potpuno čelični piloti na Pelješkom mostu i završeni svi radovi na izgradnji uzglavlja, stubova i pilona. Stubovi su visoki od 38 do 54 metra, a piloni na šest centralnih stubova visoki su 40 metara.

Prema planovima izvođača mostova China Road and Bridge Corporation (CRBC), završetak postavljanja poslednjeg segmenta zakazan je za početak oktobra ove godine.

Ovim se neće završiti radovi na mostu, s tim da će završni radovi trajati do kraja godine.

Čitav projekat, uključujući pristupne puteve, trebalo bi da bude završen pre turističke sezone 2022. godine.

Uporedo sa uspešnom implementacijom ovog projekta, u susednoj Bosni i Hercegovini ponovo raste nezadovoljstvo, ovog puta hrvatskog člana tripartitnog Predsedništva BiH Željka Komšića. U intervjuu u ponedeljak rekao je da Bosna i Hercegovina ima pravo da podnese tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za pomorsko pravo u Hamburgu zbog izgradnje Pelješkog mosta.

Komšić je rekao da je Hrvatska prekršila Konvenciju o međunarodnom pravu mora. Navodi da Hrvatska nije poštovala prethodne sporazume o pomorskoj granici i tvrdi je da je most izgrađen preko „bosanskog mora“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je Komšićevu izjavu, rekavši da Hrvatska ne krši međunarodno pravo.

„Postoji potpisani sporazum iz 1999. između hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Alije Izetbegovića. Sporazum je sproveden i nijedna strana to nije dovela u pitanje“, rekao je.

„Prošle godine, dok je odlučivala o finansiranju projekta sredstvima EU, Hrvatska je slučaj objasnila vlastima EU. Most omogućava svim brodovima da bez problema prolaze u Neum i iz njega”, rekao je Plenković, dodajući da argument da Hrvatska sprečava BiH da koristi neumsku luku uopšte nije valjan.