Hrvatska: “Korona turnir” u Zadru

Hrvatska: “Korona turnir” u Zadru

Nakon što je teniser Grigor Dimitrov, koji je igrao na turniru Adria Tour u Zadru, dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus, još trojici tenisera dijagnostikovan je COVID, rekao je šef zadarskog lokalnog tima COVID-19 na krizne reakcije Šime Vicković u ponedeljak ujutro.

Televizija N1 izveštava da je jedan od tih pozitivnih slučajeva hrvatski teniser Borna Ćorić. Novak Đoković je odbio testiranje u Hrvatskoj i otišao je za Beograd.

Pre samo nekoliko dana, vlasti u Zadru us pozdravile održavanje turnira rekavši da će on unaprediti sliku turizma u Hrvatskoj.

“Adria Tour, koji se trenutno održava u Zadru, veliki je događaj za Hrvatsku na koji smo izuzetno ponosni. Zahvalni smo Goranu Ivaniševiću, koji je trener Novaka Đokovića i direktor turnira u Zadru. Saradnja između njega i nas kao Hrvatskog teniskog saveza, potpredsednika Nevena Nakića i Franca Regine zajedno s drugim federacijama preko ITF-a stvorila je dobre odnose i ponudila nam Adria Tour u Zadru”, rekla je predsednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić.

Ćorić je tu vest potvrdio na svom Twitter nalogu i pozvao na testiranje sve osobe koje su bile u kontaktu sa njim poslednjih nekoliko dana.

Ćorić kaže da mu je žao “za bilo kakvu štetu” koju je mogao da nanese i dodao da se oseća dobro i da nema simptome.

Osim Ćorića, Marko Paniki, koji je kondicioni trener Novaka Đokovića, i Dimitrovljev trener Christian Groh, takođe su pozitivno testirani, objasnili su organizatori turnira.

Vicković je rekao da je, od kada je sinoć odjeknula vest o Dimitrovljevoj infekciji, testirano 1.023 ljudi. Po njemu su preduzeti svi potrebni koraci da se organizuje samoizolacija sumnjivih slučajeva.

Prema poslednjim informacijama koje je zadarski epidemiološki tim objavio u ponedeljak ujutro, četvorici tenisera i dvojici trenera do sada je dijagnostifikovan koronavirus.

Dimitrov je stigao u Zadar pre nekoliko dana nakon što je učestvovao u beogradskom teniskom turniru Novaka Đokovića – Adria Tour. Tokom boravka u hrvatskom primorskom odmaralištu, igrao je tenis i košarku sa ostalim učesnicima u zadarskom delu turnira.

Dimitrov je u nedelju popodne na Instagramu objavio: “Zdravo svima – želim izađem sa ovim … a prijatelji znaju je moj test u Monaku za Covid-19 pozitivan.”

„Želim da budem siguran da svako ko je bio u kontaktu sa mnom tokom prethodnih dana bude testiran i da preduzme neophodne mere predostrožnosti. Tako mi je žao zbog bilo kakve štete koju sam mogao da nanesem. Sad sam kod kuće i oporavljam se. Hvala vam na podršci i molim vas da ostanete sigurni i zdravi,” napisao je bugarski teniser.

Finalna utakmica zadarske manifestacije, predviđena za nedelju uveče, otkazana je iz predostrožnosti.

Desetero dece i šest odraslih osoba iz Teniskog kluba „Karlovac testirano je na koronavirus u ponedjeljak ujutro, te im je određena samoizolacija nakon povratka sa AdriaTour-a iz Zadra.

Nakon jučerašnjih informacija o pojavi virusa na turniru, karlovački Institut za javno zdravlje odlučio se na testiranje kao meru predostrožnosti, koje je jutros završeno.

Bez obzira na ishod testiranja, teniseri i njihovi pratioci odlaze u samoizolaciju na 14 dana, a njihovo zdravstveno stanje i stanje članova njihovih porodica biće pod kontrolom, izjavio je za Hinu dežurni epidemiolog.

U nedelju uveče Civilna zaštita je dala sledeću izjavu:

Kako smo dobili informaciju da je teniser Grigor Dimitrov, koji je igrao na teniskom turniru Adria Tour u Zadru, pozitivan na koronavirus, molimo sve one koji su bili u bliskom kontaktu s njim duže od deset minuta da odu u samoizolaciju 14 dana i obratite se nadležnom epidemiologu u mestu gde borave, ili svom porodičnom lekaru.

Stanovnici Zadarske županije koji sumnjaju na infekciju, tj. bili su u bliskom kontaktu s teniserom, trebali bi se obratiti dežurnom epidemiologu i svom lekaru.

Od sutra Zavod za javno zdravstvo Zadar uvešće dodatnu telefonsku liniju i dodatne dežurne timove.

Želeli bismo vas još jednom podsetiti da su na snazi epidemiološke mere, koje uključuju održavanje društvene udaljenosti, što je najvažnije u sprečavanju širenja koronavirusa, i za to moramo biti odgovorni.