Hrvatska kupuje 12 višenamenskih borbenih aviona

Hrvatska kupuje 12 višenamenskih borbenih aviona

Ministarstvo odbrane Hrvatske primalo je danas ponude za višenamenske borbene avione od 9 do 11.30, nakon čega će uslediti tromesečni period ocenjivanja pre nego što se konačni predlog uputi vladi, rekao je novinarima ministar odbrane Mario Banožić ispred vladinih kancelarija u sredu.

Na pitanje da li će javnost biti obaveštena o detaljima ponuda, on je odgovorio negativno, dodajući da će ponude proći tromesečni proces ocenjivanja na osnovu kojeg će se formirati predlog vlade.

Konačna odluka o najboljoj ponudi biće gotova za vladu do kraja godine, rekao je Banožić.

Rekao je da su od Sjedinjenih Država tražene početne ponude za nove avione F-16 i od Švedske za avione Gripen. Tražene su ponude i za polovne avione evropske proizvodnje, uključujući italijanski Eurofighter i francuski Rafale, kao i za polovne F-16 iz Norveške, Grčke i Izraela.

Banožić je rekao da mu je bilo teško da kaže koliko će letelica koštati jer to zavisi od ponuda. Potvrdio je da Hrvatska kupuje 12 aviona.

Upitan da prokomentariše odluku kancelarije predsednika Hrvatske, Zorana Milanovića, da ne učestvuje u radu međuresorne komisije o kupovini letelice, ministar je rekao: „Predsednik i ja imamo redovne brifinge, imao sam ih juče, radimo zajedno. Sam je rekao da je ova odluka na vladi, ali mislim da je ovo važno za sve nas, za našu bezbednost i odluka mora biti jedinstvena. “

Kabinet Predsednika saopštio je da neće imati predstavnika u komisiji, ali će predsednik učestvovati u političkoj odluci o kupovini vojnih aviona u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima.

Švedska uprava za odbrambeni materijal (FMV) rekla je u izjavi za štampu da su predstavnici FMV-a i švedske ambasade u Hrvatskoj jutros predali ponudu koja uključuje nove avione Gripen C / D i paket logističke podrške i obuke za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.