Hrvatska: Ledo prodat kompaniji Nomad Foods Limited

Hrvatska: Ledo prodat kompaniji Nomad Foods Limited

Fortenova Group je prodala svoju poslovnu grupu za smrznutu hranu koju čine Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom kao i nekoliko manjih povezanih kompanija kompaniji Nomad Foods Limited, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom u ponedeljak.

Fortenova Group je rekla da je vrednost transakcije 615 miliona evra, bez duga, a završetak planiran za Q3 2021.

„Ovo je transformaciona transakcija za Fortenova Grupu sa svim sredstvima koja će se koristiti za razduživanje Grupe i isporuku Fortenova Grupe koja je, posle mnogo godina, finansijski jaka i sposobna da u potpunosti investira u sve svoje poslove“, rekao je James Pearson, Fortenova finansijski direktor.

Po završetku, Nomad Foods postaće vlasnik FFBG koji čini vodeći evropski portfolio smrznute hrane poznatih lokalnih brendova sa snažnom svešću potrošača u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope (JIE). Sa više od pola veka tradicije, FFBG je najveći proizvođač i distributer sladoleda i smrznute hrane na svojim tržištima.

„Naša poslovna grupa za smrznutu hranu je lider na tržištu u regionu u kojem poslujemo i drago mi je što smo postigli svoj glavni cilj u procesu prodaje. Cilj je bio, iznad maksimizovanja vrednosti, zaključiti ovu transakciju sa strateškim partnerom koji će dati maksimalan doprinos daljem razvoju FFBG-a i prepoznati punu vrednost i potencijal ovog posla i njegovih ljudi“, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova Grupe i član odbora direktora.

„Završetkom ove transakcije ispunićemo ključni preduslov za optimizaciju strukture kapitala koji će omogućiti snažna ulaganja u naša preduzeća i podstaći njihov budući rast. Veoma sam zahvalan svim ljudima u grupi za smrznutu hranu i u grupi Fortenova koji su tokom poslednjih šest meseci veoma naporno radili na tome. Znajući da će naša smrznuta hrana biti u vrlo dobrim rukama, radujemo se saradnji sa Nomad Foods-om kao važnim budućim poslovnim partnerom u ovom regionu“, zaključio je Peruško.

Završetak transakcije podleže regulatornim odobrenjima na važećim tržištima, kao i odobrenju akcionara Fortenova Grupe. Odbor direktora Fortenova Group, koji se takođe sastoji od predstavnika većinskih akcionara, jednoglasno je podržao potpisivanje SPA sa Nomad Foods.

Pored toga što je popularan za smrznutu ribu, povrće, testenine i gotova jela, Ledov asortiman sladoleda uključuje i brendove King, Maximo, Macho i Sneguljica.