Hrvatska: LNG terminal na ostrvu Krku interna je stvar države, kaže Lavrov

Hrvatska: LNG terminal na ostrvu Krku interna je stvar države, kaže Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u intervjuu za izdanje Večernjeg lista od utorka da su “rusofobične” zemlje EU i “vrtlog sankcija koje promoviše Brisel” prepreka za jačanje rusko-hrvatskih odnosa.

Intervju je održan kada su dogovoreni svi detalji njegove posete Hrvatskoj, prve posle 15 godina, koja je trebalo da se održi danas.

Lavrov je trebao da se sastane sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, predsednikom Zoranom Milanovićem i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Međutim, odložen je zbog širenja koronavirusa u Hrvatskoj, što je pogodilo i osoblje ruske ambasade u Zagrebu.

U intervjuu je Lavrov rekao da su rusko-hrvatski politički i ekonomski odnosi u uzlaznom trendu. Međutim, dodao je, sankcije koje je uveo Brisel i dalje predstavljaju ozbiljnu prepreku daljem jačanju rusko-hrvatskih veza.

Govoreći o projektu LNG terminala na ostrvu Krku, Lavrov je rekao da je to strogo hrvatska stvar. “Ako naše hrvatske kolege veruju da je za ekonomiju bolje da kupuju tečni, a ne jeftiniji gasovod iz cevovoda, to je vaša briga”, istakao je Lavrov, dodajući da su ugovori o gasu sa Rusijom imali samo komercijalnu pozadinu, a ne i političku.

Lavrov je rekao da je ruski pristup Bosni i Hercegovini u skladu s hrvatskim, koji je zainteresovan za ostvarivanje osnovnih postulata Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da je Rusija spremna da pruži podršku u tom smislu.

“Uvereni smo da je Dejtonski sporazum i dalje aktuelan. Njegovi osnovni principi omogućavaju očuvanje mira i stabilnosti, siguran razvoj zemlje”, rekao je Lavrov za Večernji list.

Ministar spoljnih poslova Rusije trebao je posetiti BiH u sredu ali je u poslednjem trenutku javljeno da je bio u kontaktu sa jednim obolelim od koronavirusa te je morao da ode u samoizolaciju. Poseta je odgođena do daljnjeg.