Hrvatska: Lokalni izbori doneli su neka iznenađenja, ali ništa neočekivano

Hrvatska: Lokalni izbori doneli su neka iznenađenja, ali ništa neočekivano

Prema podacima koje je objavila Izborna komisija Hrvatske, gradonačelnici četiri glavne županije osigurali su još jedan četvorogodišnji mandat već u prvom krugu lokalnih izbora, dok će 11 aktuelnih mandatara pokušati da izbori još jedan mandat u drugom krugu izbora 30. maja.

Za državu je bila najzanimljivija situacija u glavnom gradu Zagrebu, gde će u drugi krug izaći dva kandidata, Tomislav Tomašević (koalicija “Možemo” “Zagreb je naš”) i Miroslav Škoro iz Domovinske stranke. Važno je naglasiti da je „Možemo“ koalicija zelene levice, a Domovinska stranka pripada krajnjoj desnici. Tomašević je svojevrsno iznenađenje jer je koalicija “Možemo” osnovana pre dve godine i sada je politička priča koju treba ozbiljno razmotriti na političkoj sceni u Hrvatskoj. Izbori u Zagrebu bili su specifični jer je bivši gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro nakon skoro dve decenije na funkciji.

Od ostalih gradova, Zoran Gregurović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ostaće gradonačelnik Krapine nakon što je dobio 59,56% glasova. HDZ-ov Ivica Kirin ostaće na mestu gradonačelnika u Virovitici, osvojivši 51,53% glasova u prvom krugu.

Mišel Jakšić iz Socijaldemokratske partije (SDP) nastaviće funkciju gradonačelnika Koprivnice nakon što je u nedjelju osvojio 59,17% glasova.

Bjelovar je i grad koji će u naredne četiri godine voditi sadašnji gradonačelnik Dario Hrebak iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), koji je u prvom krugu uzeo ubedljivih 66,86% glasova.

U Velikoj Gorici, najvećem gradu Zagrebačke županije, sadašnji Krešimir Ačkar, potpomognut koalicijom koju predvodi HDZ, dobio je 50,1% glasova i ostaće na funkciji još četiri godine.

HDZ će imati gradonačelnika i u Požegi, gde je Željko Glavić osvojio 51,13% glasova.

Jedanaest trenutnih gradonačelnika traži drugi mandat u drugom krugu

U Vukovaru je sadašnji gradonačelnik Ivan Peneva (Nezavisna lista) osvojio 43,8% glasova i suočiće se u drugom krugu izbora 30. maja s HDZ-ovim Nikolom Mažarom, koji je dobio 24,81%.

Aktuelni gradonačelnik Šibenika HDZ-a Željko Burić (46,63%) ići će u drugi krug sa SDP-om Tončijem Restovićem (18,94%), kao i HDZ-ov gradonačelnik Zadra Branko Dukić (38,47%) i SDP-ov Marko Vučetić ( 26,32%).

Za dve sedmice Dubrovnik će gradonačelnika birati između HDZ-ovog Mate Matekovića (36,87%) i njegovog izazivača Pere Vićana iz Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS) koji je u prvom krugu osvojio 13,54% glasova.

HDZ-ov Damir Mandić (47,79%) tražit će još jedan mandat gradonačelnika Karlovca u obračunu sa SDP-om Davorom Petračićem (33,35%), a u Sisku će se sadašnja Kristina Ikić Baniček iz SDP-a (39,55%) takmičiti protiv HDZ-ovog Željka Josić (33,61%).