Hrvatska: Loše prognoze za turizam, kaže UNCTA u izveštaju

Hrvatska: Loše prognoze za turizam, kaže UNCTA u izveštaju

Prema poslednjem izveštaju UNCTAD-a, Hrvatska je među zemljama čiji BDP možda najviše trpi zbog gubitaka u turizmu. Svetski turistički sektor mogao bi da izgubi najmanje 1,2 biliona dolara ili 1,5% globalnog BDP-a usled zastoja od gotovo četiri meseca prouzrokovanog pandemijom koronavirusa, kaže UNCTAD.

U izveštaju, objavljenom u sredu, telo UN-a za trgovinu i razvoj bavi se ekonomskim padom globalne pandemije COVID-19, procenjujući gubitke u tri scenarija, zavisno od trajanja proboja u međunarodnom turizmu – od četiri, osam i 12 meseci.

Gubitak bi mogao porasti na 2,2 biliona dolara ili 2,8% svetskog BDP-a ako pad međunarodnog turizma potraje osam mjeseci, dok bi u pesimističkom scenariju, pauzi od 12 meseci, mogao dostići 3,3 biliona USD ili 4,2% globalnog BDP-a, Procenjuje UNCTAD.

“Turizam je okosnica ekonomije mnogih zemalja i životni put milionima ljudi širom sveta, koji su se u proteklih 20 godina više nego utrostručili u vrednosti od 490 milijardi do 1,6 biliona dolara”, kaže se u izveštaju pozivajući se na podatke UNVTO-a. “Ali COVID-19 je zaustavio i uzrokovao ozbiljne ekonomske posledice na globalnom nivou”, dodaje se u izveštaju.

Iako se turizam polako ponovo pokreće u sve većem broju zemalja, u mnogim zemljama on ostaje u zastoju. “Za mnoge zemlje, poput malih ostrvskih država u razvoju, kolaps u turizmu znači i kolaps u njihovim perspektivama za razvoj,” rekla je direktorica UNCTAD-a za međunarodnu trgovinu, Pamela Coke-Hamilton.

Analizirajući uticaj turističkih gubitaka na udio industrije u nacionalnom BDP-u, UNCTAD procenjuje da bi Jamajka i Tajland mogli izgubiti 11% i 9% BDP-a.

Prema umerenim procenama UNCTAD-a, Hrvatska bi mogla izgubiti 8% BDP-a, dok bi Portugal mogao izgubiti 6%, a Dominikanska Republika 5%.

Među 15 najugroženijih zemalja su takođe Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španija.

UNCTAD je upozorio da će turistički sektor biti pod velikim pritiskom i u mnogim bogatim zemljama, navodeći popularne evropske i severnoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i Sjedinjene Države.

Procene UNCTAD-a pokazuju da bi u najteže pogođenim zemljama, poput Tajlanda, Jamajke i Hrvatske, zapošljavanje nekvalifikovanih radnika moglo pasti dvocifrenom stopom čak i po najumerenijem scenariju.

U slučaju plata za kvalifikovane radnike, najbrži pad mogao se primetiti na Tajlandu (-12%), Jamajci (-11%) i Hrvatskoj (-9%), u optimističnom slučaju, a udvostručen ili čak utrostručen u najgorem scenariju.

“Gubici u turizmu izazvani koronavirusom imaju uticaj na ostale privredne sektore koji snabdevaju robom i uslugama koje putnici traže tokom odmora, poput hrane, pića i zabave”, kaže se u izveštaju.

UNCTAD je pozvao na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se sprečile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje zavise od turizma.

Pozvao je vlade da zaštite radnike. “Tamo gde se neka preduzeća verovatno neće oporaviti, subvencije za plate treba da budu osmišljene tako da pomognu radnicima da se presele u nove industrije”, kaže se u izveštaju.

“Vlade takođe treba da pomognu turističkim preduzećima koja se suočavaju sa rizikom bankrota, kao što su hoteli i aviokompanije. Jedan od načina finansijske olakšice su zajmovi ili grantovi sa niskim kamatama”, preporučio je UNCTAD u izveštaju.