Hrvatska: Medicinski radnici upozoravaju na probleme sa vakcinacijom

Hrvatska: Medicinski radnici upozoravaju na probleme sa vakcinacijom

Hrvatska lekarska komora (HLK) pozvala je zdravstvene vlasti da se hitno pozabave problemima u procesu vakcinacije, napominjući da je to preduslov za što skorije vakcinaciju većeg dela odrasle populacije.

„Ako do leta ne postignemo visoku stopu vakcinacije, nećemo moći zaustaviti pandemiju i ne možemo očekivati značajniji prihod od turizma ili pokretanje drugih ekonomskih aktivnosti koje su zaustavljene. Dosadašnji postupak vakcinacije ometali su mnogi problemi i nije bio dovoljno brz“, navodi se u saopštenju HLK.

Prema analizi HLK, porodični lekari i lekari zaposleni u zavodima za javno zdravlje podneli su najveći teret procesa vakcinacije, pri čemu su porodični lekari imali glavnu ulogu u kontaktiranju pacijenata, zakazivanju termina, vakcinaciji u njihovim ordincijama i učestvovanju u vakcinaciji na lokacijama za masovne inokulacije, kao i da pored svog redovnog posla leče pacijente sa COVID-19 sa blagim simptomima, upućuju ih na testiranje ili samostalno dijagnostikuju bolest uz pomoć brzih testova na antigen.

Komora kaže da nacionalna informativna platforma za vakcinaciju očigledno nije funkcionisala ispravno, i da je većina županija još uvek ne koristi zbog njenih nedostataka.

HLK predlaže da zdravstveni radnici hitno uspostave funkcionalnu nacionalnu platformu za vakcinaciju, kao i da vakcinacija masovnih razmera bude organizovana u svim županijama, s većim brojem mesta za vakcinaciju, te da se u svim većim gradovima uspostave pozivni centri.

Osim porodičnih lekara i epidemiologa, u proces vakcinacije trebalo bi da budu uključeni i drugi lekari i zdravstveni radnici, a u svim županijama trebalo bi formirati adekvatno opremljene mobilne timove za vakcinaciju bolsenika koji su nepokretni i pacijenata koji imaju problema sa kretanjem, kaže HLK.

Reakcija medicinskih radnika usledila je nakon što je postalo jasno da je nacionalna platforma, koja je trebalo da olakša registraciju za postupak vakcinacije, bezvredna. Većina županija napustila je platformu i započela sa alternativnim načinima registracije i pozivima uživo za određeno stanovništvo.