Hrvatska među vodećim evropskim zemljama po digitalnim uslugama

Hrvatska među vodećim evropskim zemljama po digitalnim uslugama

Prema pisanju hrvatskog Jutarnjeg lista, ova zemlja je u samom vrhu među evropskim zemljama po razvijenosti digitalnih usluga koje nudi građanima. U izveštaju od ponedeljka, novine su navele da je građanima na raspolaganju ukupno 89 e-usluga.

U analizi podataka Cemtralne državne kancelarije za razvoj digitalnog društva, Jutarnji kaže da u Hrvatskoj postoji 1.281.911 korisnika sistema e-Građani. Tokom pandemije, broj korisnika porastao je za čak 50%. 1. marta 2020. bilo je 839.935 korisnika, a do 26. maja broj je porastao za 441.976.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je za Jutarnji list da je 2020. godina COVID-a naterala ljude ili ih bar požurila da traže rešenja u digitalnom svetu.

„Svaki put kada rešenje problema ili ostvarivanje nekog prava premestimo u digitalnu sferu …, građanima šaljemo jasnu poruku: Cenimo vaše vreme, mislimo na vaše zdravlje“, rekao je Božinović.

Sve je počelo davne 2014. godine izdavanjem novih elektronskih ličnih karata i pokretanjem sistema e-Građani kao centralnog mesta za e-usluge.

Od svih dostupnih aplikacija, građani najviše koriste aplikaciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Do danas je podneseno čak 773.165 prijava, uključujući 8.401 prijavu za „e-vozačku“ dozvolu, 3.965 za e-pasoš, 4.149 za e-prijavu privremenog boravka hrvatskih državljana i 122.568 e-prijava stalnog boravka novorođene dece.

IT stručnjaci MUP-a takođe su pokrenuli projekat Enter Croatia. Koriste ga stranci koji nameravaju da borave u Hrvatskoj, a svoje podatke mogu unapred dostaviti putem veb stranice kako bi se smanjilo vreme čekanja na granici. Program je sada nadograđen digitalnim COVID sertifikatom. Tokom protekle godine, putem aplikacije je primljeno 2.469.931 najava dolaska u Hrvatsku. Aplikacija takođe uključuje portal putem kojeg se digitalni nomadi mogu prijaviti za privremeni boravak do 12 meseci. Do danas se prijavilo 36 digitalnih nomada.

Agencija za komercijalne usluge (AKD) najavila je nove digitalne projekte, kao što su nova generacija ličnih karata i pasoša, biometrijske dozvole boravka i EU digitalni COVID-19 sertifikati.

„Takođe ćemo uspostaviti platformu sa elektronskim uslugama za e / m-Signature i e / m-Stamp, stvoriti ID mobilnu aplikaciju i omogućiti važeće elektronske potpise putem mobilnih telefona i tableta“, rekao je izvršni direktor AKD-a Jure Sertić.

Od 2. avgusta, e-ID kartica će se spojiti sa karticom zdravstvenog osiguranja, ali ne i sa vozačkom dozvolom. Ministar Božinović ističe da direktiva EU propisuje izgled i sadržaj obrasca vozačkih dozvola i da lična karta ne može da sadrži vozačku dozvolu.

U septembru će sistem e-Građani biti nadograđen tako da uključuje popis stanovništva 2021. godine, domaćinstava i stanova. Građani će se moći registrovati pomoću elektronskog popisnog upitnika, navodi Jutarnji list.