Hrvatska: MET rezervisala kapacitete hrvatskog LNG terminala

Hrvatska: MET rezervisala kapacitete hrvatskog LNG terminala

Kompanija MET Croatia Energy Trade dostavila je obavezujuću ponudu kompaniji LNG Hrvatska za rezervaciju kapaciteta na LNG terminalu na jadranskom ostrvu Krku tokom trogodišnjeg perioda, ukupne vrednosti 1,3 milijarde kubnih metara, objavio je u ponedeljak MET Hrvatska.

“Značajne promene na međunarodnim energetskim tržištima prate brzi rast globalne trgovine LNG-om, razvoj koji MET Group pozdravlja. Hrvatski projekt LNG pomoći će Centralnoj i Istočnoj Evropi da postane sastavni dio ovog globalnog tržišta. Osim toga, hrvatski LNG uvoz će pomoći MET grupi da poveže većinu svojih tržišta i sa gasovoda i iz perspektive LNG-a “, navodi se u saopštenju kompanije.

Mario Matković, direktor MET Croatia Energi Trade-a, rekao je da ta kompanija aktivno prati globalni rast potražnje za tečnim prirodnim gasom i povećava količinu LNG-a iz dana u dan.

“Za uspeh na tržištu LNG-a, osim specifičnih znanja za LNG, potrebno je imati lokalno prisustvo, tj. pristup tržištu za plasman gasa. Mi smo jedini igrač u regionu koji ima i jedno i drugo. Stoga, mi nemamo sumnje da će rezervacija kapaciteta na LNG terminalu u Krku snažno doprineti našoj dugoročnoj poslovnoj strategiji,“ rekao je Matković.

MET Croatia, član MET Group, evropske energetske kompanije sa sedištem u Zugu, Švajcarska, u Hrvatskoj je prisutan od 2013. Grupa zapošljava 1.700 ljudi u 15 zemalja, posluje na 26 tržišta gasa i aktivna je u 22 međunarodna trgovačka centra. MET Group posluje 13 godina i vodeća je nezavisna integrisana energetska kompanija u regionu CEE i na drugim evropskim tržištima, uključujući Španiju i Italiju, navodi se u saopštenju.

Prema informacijama dostupnim na vebsajtu kompanije LNG Hrvatska, građevinski radovi na plutajućem LNG terminalu odvijaju se prema planu, a terminal bi trebalo da počne sa radom početkom 2021. godine. Tehnički kapacitet terminala iznosi 2,6 milijardi kubnih metara godišnje.

Vrednost investicionog projekta procenjuje se na 233,6 miliona evra. Evropska komisija odobrila je 101,4 miliona evra s obzirom da je projekat uvršten među projekte Komisije od zajedničkog interesa.