Hrvatska: Milanović će uskoro otkriti svog kandidata za predsednika Vrhovnog suda

Hrvatska: Milanović će uskoro otkriti svog kandidata za predsednika Vrhovnog suda

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u intervjuu za Novu TV u četvrtak uveče da neće podržati nijednog od tri kandidata koji se kandiduju za predsednika Vrhovnog suda i da će ime svog kandidata otkriti „uskoro“.

„Neću prihvatiti nijednu od tih osoba. To nije ništa lično. Ovo je ozbiljno odstupanje u ustavnoj praksi i običajima“, rekao je Milanović u ekskluzivnom intervjuu povodom svoje prve godine na funkciji.

„Već neko vreme razmišljam o ovome, pričam o tome i trudim se da budem diskretan. Želim da na vreme izađem u javnost sa svojim predlogom, predlažući osobu koja ispunjava moje kriterijume i koja je prihvatljiva i za vladajuću većinu i za opoziciju “, rekao je predsednik.

Rekao je da će o tome razgovarati sa premijerom i liderom opozicione Socijaldemokratske partije, „a možda i sa nekim drugim da ne idem sa kandidatom koji je nekome trn u oku, već da pokušamo i naći kompromis“.

Upitan kada će javnost saznati ime njegovog kandidata, Milanović je rekao da će to biti „u dogledno vreme“. Rekao je da ne želi da bude kao pre četiri godine „kada je aktuelni predsednik Vrhovnog suda izabran u poslednjem trenutku jer je predsednica (Kolinda Grabar-Kitarović) imala svog kandidata koji je bio neprihvatljiv za (premijera) Plenkovića“. Dodao je da želi da osoba za koju se opredeli bude neko vreme prisutna u javnosti i da bi bilo dobro da ta osoba nije sudija Vrhovnog suda.

Govoreći o vakcini Sputnik V ruske proizvodnje protiv Covid-19, Milanović je rekao da Hrvatska treba da brine o svojim interesima i da vlada ’treba da kupi ovu vakcinu jer je to„ njena osnovna dužnost i odanost narodu“.

Komentarišući imenovanje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), Milanović je Porfirija opisao kao visokog dostojanstvenika SPC „koji je iznad standarda onih pre njega“.

„Biće pod velikim pritiskom jer je SPC deo srpske države, dok Katolička crkva u Hrvatskoj nije deo hrvatske države“, rekao je Milanović, dodajući da je SPC imala veliki uticaj na politiku, posebno u Crnoj Gori. „To sada ima veliki uticaj u Crnoj Gori, i to ne dobar. Videćemo. Mnogo je izazova. “

Milanović je rekao da ne vidi kako bi novi lider SPC mogao da posluži kao most sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem. „Mi smo sekularni državnici. Ja sam predsednik demokratske evropske zemlje, dok je Vučić predsednik države sa drugačijim političkim sistemom i drugačijim pristupom demokratiji “, dodao je.

Na temu lokalnih izbora u maju, Milanović je rekao da neće glasati jer želi da bude dosledan. „Ovde bih trebao biti dosledan. Nisam glasao (na parlamentarnim izborima), jer čvrsto verujem da u sadašnjoj šemi stvari predsednik Republike ne bi trebalo da glasa i izaziva pitanja za koga je glasao. Predsednika treba izuzeti od toga. Nećete me videti na biračkom mestu.“

Upitan o svom predsedničkom položaju, Milanović je rekao da biti predsednik „nije posao, već poziv, to je stil života“. Upitan po čemu će ostati upamćen, rekao je: „Godinu ćete pamtiti po lošim stvarima, a ne po meni.“ Dodao je da „sigurno postoje neke dobre i neke manje dobre stvari, a neke su možda bile previše impulzivne“.

Što se tiče odnosa sa premijerom Plenkovićem, Milanović je rekao da je bio takav da je „u svim osetljivim i teškim stvarima“ bio saosećajan i podržavao ga. „Nisam previše analizirao, nisam kritikovao, niti sam pratio svaki potez vlade i komentarisao svaku taktičku meru, jer bi to bilo nepravedno.“

Rekao je da je protiv vanrednog stanja u zemlji koje je nametnula „grupa nepoznatih i neizabranih ljudi koji već godinu dana formalno odlučuju o našim osnovnim ljudskim pravima i slobodama“.

Upitan o svojim komentarima na Fejsbuku o ženama žrtvama seksualnog nasilja, za koje su neki smatrali da umanjuju njihovu nevolju, Milanović je rekao da su ga izabrali hrvatski građani, i muškarci i žene, i da se prema ženama ponašao „neutralno, kao prema svesnim autonomnim bićima koja se bore za svoja prava“.