Hrvatska: Ministar Grlić Radman u službenoj poseti Egiptu

Hrvatska: Ministar Grlić Radman u službenoj poseti Egiptu

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman nalazi se u službenoj poseti Egiptu gde će se sastati sa predsednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem.

Zajedno s ministrom spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Hassanom Shoukryjem Selimom, ministar Grlić Radman otvoriće B2B poslovni forum hrvatskih i egipatskih privrednika, a zatim će se u Ministarstvu spoljih poslova i bilateralno susresti s egipatskim kolegom.

Na kraju službene posete, ministar će se u pratnji saradnika sastati sa ministrom vojne proizvodnje Arapske Republike Egipat Mohamedom Ahmedom Morsijem te ministrom nafte i mineralnih resursa Arapske Republike Egipat Tarekom El Mollom.

Nakon sastanaka prvog dana posete, Grlić Radman je rekao da Hrvatske kompanije pokazuju velik interes za prisutnost na tržištu Egipta preko kojeg im se otvara tržište za gotovo milijardu stanovnika.

Kao država sa kojom Hrvatska ima tradicionalne prijateljske odnose, bazirane na dugogodišnjem razumevanju i partnerstvu, Egipat je jedan od najvažnijih privrednih partnera Hrvatske, ne samo u Africi već i na prostoru Bliskog istoka, rekao je ministar vanjskih i evropskih poslova.

“Egipat ima dobre odnose s arapskim svetom i preko Egipta otvara nam se tržište za gotovo milijardu stanovnika što kompanijama omogućava da se upravo kroz svoje egipatsko poslovanje fokusiraju i na šira regionalna tržišta”, rekao je ministar Grlić Radman.

Mogućnosti saradnje vidi u industrijama poput naftne, drvne industrije, energetike, brodogradnje, odbrambene industrije te infrastrukturnih radova.

Posetu Egiptu hrvatski šef diplomatije počeo je odavanjem počasti na hrvatskom memorijalnom groblju u El Shattu, mestu zbega gotovo 30.000 Hrvata izbeglih u vreme Drugog svetskog rata, uglavnom iz Dalmacije, Dalmatinske Zagore i s ostrva.

“Njih 856  je umrlo i zato smo danas za njih položili vence i zapalili sveće”, rekao je ministar.

Takođe je obišao i Suecki kanal, privredno posebno važnu zonu koja privlačni važne investicije.

U hrvatskoj delegaciji su i poslovni ljudi, privrednici, među kojima su i predstavnici INA-e, Iskre, Norme, IGH i drugih kompanija.