Hrvatska: Ministar odbrane podneo ostavku zbog pada aviona, danas se sastaje sa premijerom

Hrvatska: Ministar odbrane podneo ostavku zbog pada aviona, danas se sastaje sa premijerom

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević razgovarali su telefonom u četvrtak uveče, a sastaće se u petak, rečeno je agenciji HINA u Vladi Hrvatske, nakon što je Krstičević podnio ostavku zbog smrti dva pilota vazduhoplovnih snaga.

Portparol Vlade Marko Milić rekao je da “izražava najdublje saučešće porodicama” dvojice pilota poginulih u padu vojnog trenažnog aviona u blizini Zadra u četvrtak popodne.

Kancelarija predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Zorana Milanovića u četvrtak uveče nije komentarisala Krstičevićevu ostavku, ali očekuje se da će to učiniti u petak.

Avion, mali dvosed Zlin-242 češke proizvodnje, srušio se u blizini 93. vazduhoplovne baze u Zemuniku, istočno od primorskog grada Zadra. Vojni istražitelji rekli su da se uzrok nesreće tek treba utvrditi.

“Danas (četvrtak) oko 16:00 avion Zlin srušio se tokom redovnog trenažnog leta, u blizini sela Donje Biljane. Odmah nakon nesreće poslate su spasilačke ekipe i nakon dolaska na mesto nesreće potvrdile su da su oba pilota, prvi poručnik Marko Novković i poručnik Luka Jagetić, poginuli. Uzrok nesreće za sada nije poznat”, rekao je novinarima načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske, viceadmiral Robert Hranj.

Hranj je dodao da se avion koristio bez problema od 2007. godine, kada je Hrvatska kupila pet trenažera Zlin-242. Obližnja vazduhoplovna baza Zemunik glavna je baza koju Hrvatske oružane snage koriste za obuku pilota.

Predsednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak rekao je u četvrtak da je ostavkom Krstičević “prvi put u svom mandatu učinio pravu stvar”. On i HSS uputili su saučešće porodicama pilota.

Predsedavajući parlamentarnog Odbora za odbranu, Igor Dragovan iz Socijaldemokratske partije, prokomentarisao je da je ostavka visoko moralni i odgovoran čin čoveka odgovornog za funkcionisanje sistema odbrane.

U razgovoru za Hinu, rekao je da Krstičević nije odgovoran za sudar, ali da je njegova ostavka bila časna.

Vođa Živog Zida Ivan Sinčić rekao je da je Krstičević tokom svog mandata više puta pokazao da mu je važnije da favorizuje NATO, njegovu bivšu kompaniju KING ICT i klijente njegove vladajuće stranke HDZ, nego bezbednost vojnika./ibna