Hrvatska: Ministar zdravlja pozitivan na koronavirus

Hrvatska: Ministar zdravlja pozitivan na koronavirus

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas na sednici Vlade da je situacija s koronavirusom u ovoj zemlji ozbiljna te najavio da Nacionalni štab civilne zaštite priprema novi paket mera čiji je cilj organizovati život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje zaraze.

Sednici nije prisustvovao ministar zdravstva Hrvatske, Vili Beroš, koji je dobio pozitivan rezultat na testu na koronavirus. Kako je saopšteno iz njegovog Ministarstva, Beroš ima slabije simptome, dobro se oseća i nastaviće da radi svoj posao u izolaciji uz primenu svih preporučenih epidemioloških mera.

Plenković je na sednici Vlade podsetio da je u poslednje tri sedmice oktobra zabeleženo udvostručenje broja zaraženih gotovo svake sedmice.

Brojke su se tada povećavale po stopama od 80 do 100 odsto. Zahvaljujući merama koje su preduzete, u poslednje tri sedmice rast se nastavio, ali se bitno usporio te je u poslednjihi sedam dana taj poras oko 10 odsto.

Iako rast nije više velik kao u oktobru, premijer i dalje zabrinjava to što su brojke na dnevnom nivou visoke, jer je u proseku više od 2550 zaraženih dnevno.

“Mere su očito usporile širenje epidemije, no kriva nije počela padati na način na koji bismo mi hteli. Trebamo napraviti dodati napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sistem”, rekao je Plenković.

Istakao je da je ova situacija dovela i do većeg broja umrlih, koji je poslednjih dana negdje iznad 35, što govori o ozbiljnosti situacije.

“Upravo zbog toga smo u poslednja dva dana razgovarali o tome da bi Štab na bazi preporuka stručnjaka epidemiološke struke i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i drugih uključenih, izradio paket novih mera kojima ćemo nastojati organizovati naš život i rad tako da se smanji intenzitet i širenje epidemije”, istakao je predsednik hrvatske Vlade.

Ponovio je da je jako važno da se svi pridržavaju mera nošenja maski, nerukovanja, prozračivanja prostorija, dezinfekcije, držanja distance, smanjivanje druženja.

Slična je situacija, kako je rekao, i u drugim evropskim zemljama pa će Evropsko veće danas razgovarati o zajedničkim merama, te očekivanjima vezanim za potvrđivanje i verifikaciju jedne od vakcina.