Hrvatska: Ministarka Vučković na Savetu ministara EU tražila dodatne mere pomoći za zemljotresom pogođena područja

Hrvatska: Ministarka Vučković na Savetu ministara EU tražila dodatne mere pomoći za zemljotresom pogođena područja

Hrvatska ministarka poljoprivrede Marija Vučković učestvovala je u ponedeljak na prvom sastanku Saveta ministara poljoprivrede i ribarstva Evropske unije pod portugalskim predsedavanjem i izrazila potrebu za dodatnim merama za pomoć području zahvaćenom zemljotresom u okviru evropskih instrumenata , saopštilo je ministarstvo u utorak.

Portugalsko predsedavanje započelo je sastanak prezentacijom svojih prioriteta, uključujući zaključak pregovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u maju.

„Ministarka Vučković podržala je taj pristup i ponovila ključne hrvatske prioritete u vezi sa reformskim paketom – što je moguće više pojednostaviti pravila, posebno za male poljoprivrednike; veća uloga država članica u definisanju poljoprivrednih mera u okviru zajedničkog pravnog okvira; kontinuirana plaćanja u vezi sa proizvodima; uzimanje u obzir specifične potrebe država članica i poboljšavanje mera za stabilizaciju tržišta“, saopšteno je iz Ministarstva.

Hrvatska delegacija istakla je izuzetno negativan uticaj zemljotresa na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti kao i devastaciju na osnovnoj infrastrukturi koja je rezultirala teškoćama u pristupu tržištu, smanjenim skladišnim kapacitetima i prekidima u lancu snabdevanja.

Pored direktne podrške, potrebni su i drugi instrumenti podrške kako bi se olakšao pristup kreditima i finansiranju, istakla je hrvatska delegacija.

„Politički i ekonomski prioritet hrvatske vlade je da obezbedi pomoć i sveobuhvatnu revitalizaciju ugroženih ruralnih područja, a ministarstvo pruža svu pomoć koju može u svom delokrugu, uključujući reprogramiranje programa ruralnog razvoja“, rekla je ministarka Vučković.

Zahvalivši Evropi na dosadašnjoj pomoći i solidarnosti, ona je podvukla potrebu za „dodatnim naporima i stručnom podrškom Evropske komisije i za aktiviranjem mera iz zajedničke poljoprivredne politike“.

To uključuje povećanje intenziteta podrške investicijama u ovoj oblasti na 70%, olakšavanje avansnih plaćanja i ukidanje bankarskih garancija, kao i nadoknadu ekonomskih gubitaka koji su poljoprivrednici pretrpeli u zemljotresom pogođenom području.

Vučković je zatražila da se „avansne uplate za direktnu podršku od 85% uplate pre 16. oktobra, za izuzeće od zelenih naknada i produženje rokova za završetak investicija iz programa ruralnog razvoja“.

Nekoliko država članica izrazilo je saosećanje, razumevanje i podršku građanima u oblasti pogođenoj zemljotresom. Poverenik Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechovski naglasio je da Evropska komisija već razmatra moguće načine da pomogne hrvatskim poljoprivrednicima i izrazio spremnost i otvorenost prema hrvatskim zahtevima.