Hrvatska: Ministarstvo spoljnih poslova odbilo diplomatsku notu BiH o EEZ-u

Hrvatska: Ministarstvo spoljnih poslova odbilo diplomatsku notu BiH o EEZ-u

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je kao neosnovanu diplomatsku notu koju je Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine poslalo u vezi s najavom proglašenja ekskluzivne ekonomske zone u hrvatskom delu Jadranskog mora.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je krajem januara notu zbog najave da će Hrvatska proglasiti ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), navodeći da je ugrozila prava Bosne i Hercegovine, posebno pravo na pristupa otvoreno more.

U odgovoru, hrvatsko ministarstvo kaže da ne vidi razlog za takvu reakciju, jer u ovom slučaju nije bilo kršenja međunarodnog prava, s čim su se složili visoki zvaničnici BiH, poput trenutnog predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

U decembru 2020. godine, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić-Radman direktno je informisao ministarku Turković o svim planovima za proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić obavestio je predsedavajućeg Saveta ministara BiH, a Dodik je kasnije izjavio da proglašenje zone ne dovodi u pitanje prava Bosne i Hercegovine.

„Treba imati na umu da prava Bosne i Hercegovine nisu povređena u procesu proglašenja hrvatske EEZ i da se ta država u tom pogledu ponaša korektno. Da bi se iz Bosne i Hercegovine moglo otploviti do otvorenog mora, odnosno međunarodnih voda, mora se proći kroz teritorijalne vode Hrvatske i to je jasno svima koji gledaju mapu, osim Turkovićevoj“, rekao je Dodik u ranijem komentaru na notu koja je upućena iz Sarajeva u Zagreb 27. januara.

Na osnovu tih činjenica, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova reklo je Ministarstvu spoljnih poslova BiH da ne može prihvatiti notu kao legitiman i službeni stav Bosne i Hercegovine po tom pitanju.

Deklaracija o EEZ Hrvatske stupa na snagu 13. februara, a hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da to neće uticati na Bosnu i Hercegovinu jer se hrvatski Zaštićeni ekološki i ribarski pojas (ZERP) primenjuje na nju od 2003. ZERP će sada postati ekskluzivna ekonomska zona.

Ministarstvo je podsetilo da je Hrvatska u skladu sa svojim obavezama prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu, omogućila Bosni i Hercegovini neometan pristup otvorenom moru kroz ZERP.