Hrvatska: Moguće dalje popuštanje mera ali sve zavisi od stepena vakcinacije

Hrvatska: Moguće dalje popuštanje mera ali sve zavisi od stepena vakcinacije

Hrvatski epidemiolog Branko Kolarić rekao je da bi, u skladu sa epidemiološkom situacijom, u domovima za starije i nemoćne moglo doći do ukidanja ograničenja trajanja posete od 15 minuta najstarijimi najbolesnijim korisnicima u stacionarima, ukoliko je posetilac vakcinisan.

“Jedino što je od restriktivnih mera ostalo u domovima je ako korisnik nije vakcinisa, a bio je u bolnici, da nakon bolničkog lečenja ide u samoizolaciju i da posetioci, ako nisu vakcinisani, mogu boraviti u poseti samo 15 minuta”, rekao je Kolarić za N1.

Dodao je da je stepen vakcinacije u domovima veoma dobar. “Stvarno imamo visok odaziv i trenutno u domovima za starije u Hrvatskoj ukupno ima dvadesetak zaraženih osoba. Od ovih koji su oboleli imamo većinu nevakcisanih osoba, ali i neke koji su vakcinisani. Znamo da vakcina ne štiti sto posto, ali u trećem valu je smrtnost bila smanjena dvadeset puta’, rekao je Kolarić, dodavši da se nada da će se vakcinacija nastaviti kako se mogla očekivati mirnija jesen.

“Još uvijek imamo dovoljno zainteresovanih za vakcinaciju i nadam se da ćemo se vakcinisati u dovoljnom broju’”, rekao je Kolarić.

Dodao je da je moguće da dođe do nekih varijacija i da ne bude spuštanja do nule, kao prošlog leta. Istakao je da je zbog toga važno da se građani pridržavaju mera, izbegavaju kontakti i osobe koje nisu vakcinisane i izbegavati veće gužve.

Govoreći o mogućem popuštanju mera rekao je da smatra da će se revidirati pre leta i moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorijama u kojima su sve osobe vakcinisane. “Dakle, sve zavisi od toga koliko će se ljudi vakcinisati”, rekao je Kolarić.

Naglasio je da je neophodno pridržavati se mera dok se ne postigne kolektivni imunitet. “Tamo gde je stepen vakcinacije nizak, 30-40 posto, moguće je da će se javiti novi talasi zaraze. Treba nam visok postotak vakcinacije”, rekao je Kolarić.

“Virus nećemo u potpunosti eliminisati, ali je važno da smanjimo broj umrlih’, rekao je Kolarić.

Hrvatske vlasti očekuju da će do kraja ovog meseca biti dostignut planirani nivo vakcinacije od 50 posto, što bi dovelo do smanjenja broja zaraženih i bezbedije turističke sezone od koje ova država mnogo očekuje.