Hrvatska: Moje pravo da dišem, da kišem, da hodam, da se mičem i gibam – to je moja ljudska sloboda, kaže Milanović

Hrvatska: Moje pravo da dišem, da kišem, da hodam, da se mičem i gibam – to je moja ljudska sloboda, kaže Milanović

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na tribini „Ljudska prava u koronakrizi“ na Pravnom fakultetu u Zagrebu te poručio da je za zadiranje u intimni prostor ljudskih sloboda potrebna odluka Sabora koju bi mu on prepustio da ga je kriza zatekla na premijerskoj dužnosti. Dodao je kako u toj krizi i “pošasti” ne govorimo o ljudskim pravima, nego o temeljnim ljudskim slobodama.

„Moje pravo da dišem, da kišem, da hodam, da se mičem i gibam – to je moja ljudska sloboda. Da bi se u to diralo i ulazilo u taj duboko intimni prostor, u utrobu, potrebna je odluka predstavničkog tela”, rekao je Milanović.

U svom izlaganju, između ostalog, osvrnuo se i na članove 16 i 17 Ustava te ocenio da je ta situacija zadovoljavala uslove za proglašenje vanrednog stanja. „Član 17 je frka. To je vanredno stanje, neposredna ratna opasnost i prirodna katastrofa. Sasvim je svejedno je li ovaj virus, a virus je prirodna činjenica i napada živi organizam, nastao ili kao činjenica zoonoze ili su ga Kinezi pustili ili im je pobegao iz laboratorije, sasvim svejedno. To je ozbiljna stvar. On ugrožava živote. Ako to ne zadovoljava uslove, onda ne zadovoljava ništa”, rekao je Milanović.

Sve što smo gledali godinu i po dana bilo je surrealno, dodao je. Pohvalio je to što je cepivo tako brzo proizvedeno, a sve ostalo je ocenio pogrešnim. Da se koronakriza dogodila u njegovom mandatu, on kao premijer ne bi imao ovakav Štab, već bi te odluke prepustio Saboru, dodao je Milanović.

Podsetio je da je više od 100 zastupnika podržalo izmene Zakona o sistemu civilne zaštite, a mišljenja je da bi ih isto toliko podržalo i Vladu da se pozvala na član 117 Ustava. Smatra da to Vlada nije napravila “s jedne strane zbog arogancije, a s druge strane zbog straha od birača”.

“Apsolutno bih tražio podršku Sabora. Tu bi poverenje javnosti bilo veće. Ljudi ne bi gunđali i to sve skupa ne bi izgledalo kao travestija, a to izgleda kao travestija i to je po meni najveći gubitak”, rekao je predsednik Milanović.