Hrvatska nabavlja francuske borbene avione

Hrvatska nabavlja francuske borbene avione

Hrvatska Vlada je na sednici u petak usvojila Odluku o nabavci višenamenskoga borbenog aviona (VBA). Nezvanično, cena celog paketa je oko 999 miliona Evra.

Vlada je ocenila da je ponuda Francuske najbolja i donela odluku o nabavci 12 višenamenskih borbenih aviona Rafale (10 jednoseda i 2 dvoseda).

Predsednik Vlade Andrej Plenković istakao je da će se nabavkom višenamenskog borbenog aviona Rafale F3-R značajno povećati sposobnosti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

,,Nabavkom borbenih aviona Hrvatska stiče moćno strateško sredstvo odvraćanja za sledećih 30 do 40 godina, čime značajno učvršćuje svoj međunarodni položaj, zaštitu vazdušnog prostora te se višestruko uvećava ukupna borbena sposobnost Hrvatske vojske. Nabavka višenamenskog borbenog aviona ojačaće položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Evropske unije. Time ćemo prvi put doseći 2% BDP‑a izdvojenih za jačanje svojih obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a”, izjavio je Plenković.

Kako se navodi u saopštenju, avion Rafale je dvomotorni višenamenski borbeni avion opremljen naprednim napadno-navigacionim sistemima, radarom najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sistema samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja što ga čini jednim od najboljih višenamenskih borbenih aviona današnjice. Između ostalog, jedini od četiri ponuđena ima mogućnost superkrstarenja, može poneti najviše tereta (9,5 tona) i ima najmanji radarski odraz, što ga čini delomično nevidljivim.

Osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, rezervne delove, obuku osoblja prema načelu „trening trenera“, sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika kompanija proizvođača u periodu od tri godine i garanciju u trajanju od 12 meseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i rezervnim delovima.

Trenutnim hrvatskim avionima MiG-21 životni vek ističe 2024. godine zbog čega je potrebno da se u najskorije vreme u operativnu upotrebu uvede višenamenski borbeni avion. Stepen nacionalne bezbedosti podići će se na dosad nikad dostignuti nivo. Ostvaruje se ne samo najveća investicija u Oružane snage od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira.Vlada je proces nabavke višenamenskoga borbenog aviona pokrenula 4. jula 2019. godine. Svoje ponude dostavile su Sjedinjene Američke Države (novi F-16 C/D Block 70), Švedska (novi Gripen C/D), Francuska (korišteni Rafale F3-R) i Izrael (korišteni F-16 C/D Block 30). Međuresorna komisija detaljno je ocenila pristigle ponude i jednoglasno usvojila Studiju izvodljivosti za nabavku višenamenskog borbenog aviona koju je predalo Vladi./ibna