Hrvatska: Nacionalna aviokompanija u sporu sa Ryanairom

Hrvatska: Nacionalna aviokompanija u sporu sa Ryanairom

Croatia Airlines čeka presudu Opšteg suda EU kojom će se utvrditi da li je odluka Evropske komisije da odobri državnu injekciju u kompaniju vrednu 11,7 miliona evra prošle godine u skladu s pravilima bloka. Slučaj, koji je pokrenuo Ryanair, verovatno će biti okončan tokom trećeg kvartala. Budžetska avio-kompanija podnela je slične žalbe na državnu pomoć dodeljenu Air France-u, KLM-u, TAP-u Air Portugal i Condor-u, a sve su povezane sa pomoći Covid-19. Opšti sud sa sedištem u Luksemburgu presudio je u korist Ryanaira u gore pomenutim slučajevima, ali je zaustavio zahtev da aviokompanije odmah vrate sredstva.

Komentarišući situaciju, Ryanair je rekao, „Beskičmenjački pristup Evropske komisije državnoj pomoći od početka krize Covid-19 omogućio je državama članicama da napišu otvorene čekove svojim neefikasnim zombie nacionalnim avio kompanijama u ime izbledelog nacionalnog prestiža. Komisija EU je na brzinu odobrila preko trideset milijardi evra diskriminatorne državne pomoći od početka krize. Croatia Airlines je dobila nadoknadu od  a 11,7 miliona evra za gubitke nastale usled izbijanja koronavirusa i ograničenja putovanja koja su uvele Hrvatska i druge zemlje radi ograničavanja širenja virusa u periodu između 19. marta 2020. i 30. juna 2020. godine. Ryanair, koji će otvoriti bazu u Zagrebu krajem avgusta, rekao je prošle nedelje da je Croatia Airlines “nerelevantna” u odlukama koje se tiču hrvatskog tržišta.

Pored 11,7 miliona evra koje je Croatia Airlines dobila za pokriće gubitaka nastalih u periodu između marta i juna 2020. godine, aviokompanija je takođe dobila 33,2 miliona evra kao kapitalni zajam od države, a država ga je dokapitalizovala u gotovini od 46,2 miliona evra injekcija za „vraćanje kapitala aviokompanije na nivo pre Kovida, odnosno na iste nivoe kao 31. decembra 2019.“.

Croatia Airlines smatra da je “ovo jedan od primenljivih mehanizama finansijske podrške koji je Hrvatska usvojila na osnovu privremenog okvira Evropske komisije za mere državne pomoći za podršku ekonomiji u trenutnoj epidemiji Covid-19”. Croatia Airlines zabeležila je gubitak od 47,3 miliona evra 2020. godine nakon obračuna državne pomoći i finansijskih grantova.