Hrvatska nastavlja sa korištenjem AstraZeneca vakcine

Hrvatska nastavlja sa korištenjem AstraZeneca vakcine

Ministar zdravstva Hrvatska Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecine vakcine veće i nadmašuju potencijalnu štetu te da zasad nema razloga za obustavu primene te vakcine.

Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za upotrebu vakcine bez restrikcija jer u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi ograničavali upotrebu te vakcine, rekao je Beroš pre sednice Vlade.

Kazao je da neke zemlje primenjuju AstraZenecinu vakcinu samo kod populacije starije od određene dobi.

Francuska i Belgija ga primenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga grupa zemalja kod starijih od 60 godina a samo ga Finska primenjuje kod osoba starijih od 65 godina.  Danska je i dalje ostala u režimu privremene obustave ove vrste vakcine.

Beroš je iznio procenu da vakcinaciju AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana.

“To nas brine i razmišljamo o načinima kako to rešiti, ali veseli nas podatak da postoje određene regije gde to nije problem i gde je taj postotak znatno manji”, istakao je Beroš. Takođe je najavio aktuelizaciju kampanje za vakcinaciju pri ulasku u treću fazu i vakcinacijumlađih ljudi.

Dodao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerovog cjepiva.

“HZJZ i HALMED pomno prate situaciju sa nuspojavama i nadalje će se procenjivati svaki sumnjivi slučaj”, rekao je Beroš. To je, kaže, bio i zaključak jučerašnjeg neformalnog sastanka gde je naglašeno da je potrebna bolja koordinacija i dostava tehničkih podataka.

Stopa smrtnosti u Hrvatskoj trenutno iznosi 2,2 posto, što znači da  na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj ima jedan smrtni ishod. Brojka od 6185 preminulih od početka pandemije izuzetno je velika i ne može se porediti sa minornim brojem slučajeva nuspojava, ocenio je Beroš.

“Moramo biti fleksibilni i zaštititi naciju na najbolji mogući način. Moramo se prilagođavati, ako se netko stariji odbije vakcinisati, prilagodićemo se uslovima. Treba vakcinisati sve više građana”, kazao je.

Beroš je rekao  i da Vlada intenzivno radi na rešavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez lekova.