Hrvatska neće dodati SAD na crvenu listu

Hrvatska neće dodati SAD na crvenu listu

Evropska unija stavila je Sjedinjene Države na crvenu listu koronavirusa, što znači da se za članice EU preporučuje ponovno uvođenje ograničenja za američke putnike. Hrvatska je, međutim, odlučila da ih neće slediti.

Pre nekoliko dana, Savet Evropske unije preporučio je članicama EU da ponovo uvedu ograničenja za američke putnike. Uklanjanje sa bezbedne liste EU znači da putovanja koja nisu neophodna postaju predmet privremenih ograničenja putovanja, poput testiranja, karantina ili potpune zabrane. Međutim, pridržavanje preporuka EU nije obavezno.

U skladu s tim, Hrvatska neće slediti preporuku EU koja je uklonila SAD sa liste bezbednih zemalja za putovanja tokom pandemije, potvrdio je Davor Božinović, potpredsednik Vlade, ministar unutrašnjih poslova i načelnik Nacionalnog štaba civilne zaštite, prenosi HRTurizam.

Prema pisanju hrvatskih medija, članicama EU preporučeno je da uklone SAD, Izrael, Kosovo, Liban, Crnu Goru i Severnu Makedoniju sa liste bezbednih zemalja, što znači da bi putnici iz tih zemalja trebali proći pooštrene granične kontrole, poput testiranja na koronavirus i karantina.

Međutim, hrvatski epidemiolozi procenjuju da državljani SAD i Izraela ne predstavljaju rizik za Hrvatsku u slučaju dolaska turista, s obzirom da su definisani epidemiološki uslovi za ulazak u zemlju.

Prisustvo američkih turista u Hrvatskoj do sada je bilo pozitivno u avgustovskim statistikama, pa se čak očekuju i septembarski dolasci. Trenutno su Sjedinjene Američke Države i dalje na hrvatskoj listi bezbednih zemalja, što znači da putnici koji dolaze iz SAD -a ne moraju navesti razlog za putovanje za ulazak u Hrvatsku. Međutim, od njih će se tražiti da dokažu da su vakcinisani, da su bili negativni na testu ili da su se oporavili od COVID -a i da nisu proveli značajno vreme izvan „zelenih zemalja“.