Hrvatska neće krivično goniti generale

Hrvatska neće krivično goniti generale

Hrvatsko ministarstvo pravde je tokom vikenda zvanično potvrdilo prijem međunarodnog zahteva Tužilaštva Bosne i Hercegovine u vezi sa postupkom protiv nekoliko hrvatskih ratnih komandanata, u slučaju koji izaziva besne komentare hrvatskih zvaničnika.

Državni sekretar u ministarstvu Josip Salapić rekao je u subotu u intervjuu za Novu TV da se zahtev odnosi na prebacivanje postupka protiv nekoliko penzionisanih hrvatskih vojnih komandanat iz hrvatske vojno-policijske operacije 1995., optuženih za ratne zločine.

Salapić je rekao da će slučajevi biti prosleđeni DORH -u na odlučivanje.

Mediji u BiH ranije su izvestili da se Državno tužilaštvo obratilo hrvatskim vlastima, tražeći da preuzme krivično gonjenje penzionisanih vojnih komandanata. Ali, to neće biti tako lako. Čak i u BiH mnogi zvaničnici misle da će to biti „pucanj u prazno“. Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić pokušao je opravdati ustupanje predmeta Hrvatskoj rekavši da “ne postoji pravna osnova da Tužilaštvo BiH preuzme sudske postupke protiv hrvatskih ratnih komandanata u vezi s operacijom” Bljesak 1995.”

“Po mom mišljenju, ne postoji pravna osnova da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takav postupak. Jer čak i ako postoji takav zločin, on nije počinjen ni na teritoriji Bosne i Hercegovine ni protiv građana Bosne i Hercegovine ”, rekao je Komšić dodajući da bi hrvatske pravosudne institucije trebale isključivo procesuirati takve slučajeve.

Ali, slučaj je već “zatrovao” odnose Sarajeva i Zagreba. Predsednik Zoran Milanović rekao je u nedelju da je zaključak o nesaradnji u postupcima protiv hrvatskih vojnih komandanata usvojen pre šest godina još uvek na snazi i da je zahtev Tužilaštva BiH sabotaža. Čak i hrvatske stranke u BiH kažu da zahtev nije legalan.

„Ovaj sramotni zahtev nema nikakvo uporište, posebno ne za krivično gonjenje bilo koga u kontekstu operacije Bljesak, u kojoj je osobođena hrvatska teritorija. To je klasičan pokušaj zloupotrebe institucija BiH ”, navodi se u saopštenju za javnost HNS BiH, organizacije hrvatskih političkih stranaka u BiH.

Operacije Bljesak i Oluja bile su kombinovane vojno-policijske akcije izvedene u avgustu 1995. godine protiv Srba koji su uspostavili “srpsku teritoriju” u Hrvatskoj. Tokom operacije ubijeno je nekoliko hiljada Srba, a oko 250 000 napustilo je svoje domove. Mnogi od njih se nikada nisu vratili.