Hrvatska: Neki zaraženi kriju kontakte, upozorava Beroš

Hrvatska: Neki zaraženi kriju kontakte, upozorava Beroš

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš upozorio je danas da zaraženi virusom korona prikrivaju svoje kontakte pred epidemiolozima, što značajno otežava borbu sa epidemijom.

“Prećutkivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi ionako bili u samoizolaciji, sve je uočljiviji problem koji dovodi do daljeg širenja epidemije i predstavlja direktnu opasnost za zdravstvene ustanove i sistem, ali i ostale resore”, rekao je Beroš na sednici Vlade.

On je posebno ukazao na problem skrivanja kontakata kod zaraženih osoba pred epidemiolozima, navodeći da od ukupnog broja novozaraženih 2.776 na današnji dan njih čak 2.099 ne dolazi iz samoizolacije.

“To je alarm za krajnje odgovorno ponašanje. Apelujem na pridržavanje propisanih epidemioloških mera u svim okolnostima”, istakao je Beroš.

On je naveo da je u Hrvatskoj u proteklih sedam dana zabeleženo 13.925 osoba zaraženih virusom korona, te da je veliki broj zdravstvenih radnika bolestan ili u izolaciji, dok je sa druge strane sve veći broj hospitalizovanih pacijenata.

Beroš kaže da je među zdravstvenim radnicima zabeleženo 935 aktivnih slučajeva i 914 slučajeva samoizolacije, dok je na bolničkom lečenju 980 osoba, a njihov broj i dalje raste.

On je ukazao da je izražena lokalna transmisija bolesti i da je veliki broj osoba pozitivnih na virus korona sa negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gde su se zarazili.

Beroš kaže da se bolnički sistem hitno prilagođava novonastalim okolnostima, te da je direktorima bolnica preporučeno da zaposle nove negovatelje, a zdravstveni radnici se preraspodeljuju u druge ustanove u skladu sa potrebama.