Hrvatska: Nekoliko sedmica do početka popisa

Hrvatska: Nekoliko sedmica do početka popisa

Popis stanovništva u Hrvatskoj trebao bi se provesti za dve sedmice, a svaki stanovnik Hrvatske mora biti uključen. Za one koji to odbiju mogla bi se izreći novčana kazna u iznosu od 2.000 do 5.000 kuna.

Kako pišu lokalni mediji, na svakog pojedinačnog zakonitog stanovnika Republike Hrvatske primenjuje se Zakon o popisu stanovništva prema kojem se svaka osoba koja odbije biti popisana kažnjava od dve do pet hiljada kuna.

Lidija Brković, direktorka Državnog zavoda za statistiku (DZS), govorila je za lokalni portal Glas Slavonije o popisu u Hrvatskoj koji bi trebalo da počne za dve nedelje zbog kašnjenja izazvanog koronavirusom početkom godine.

“Hrvatski popis stanovništva zasniva se na pojedinačnoj izjavi, a popisivač nema pravo tražiti dokumenta ili proveravati odgovore koje osoba daje. Svaki stanovnik Hrvatske podleže Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Republike Hrvatske 2021. koji predviđa izricanje novčanih kazni od 2.000 do 5.000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati svoje podatke za popis. Ljudi mogu imati puno poverenje u Državni zavod za statistiku jer svi podaci koje je prikupio Zavod ostaju službena tajna”, rekla je Brković.

Popis u Hrvatskoj će se sprovesti u dve faze – prva će biti „samopopis“ stanovnika na mreži putem sistema e-Građani, nakon čega će uslediti terenski popis onih koji se nisu prijavili online. Rad na terenu počinje 27. septembra i trajaće do 17. oktobra 2021. godine.

„Prva faza samopopisivanja putem sistema e-Građani trajaće od 13. do 26. septembra, a dovoljna je samo jedna osoba u domaćinstvu koja koristi sistem i moći će da popiše sve članove svog domaćinstva. Ako više od jednog člana domaćinstva koristi sistem e-Građani, to mora biti samo jedna osoba koja navodi sve članove domaćinstva”, rekla je Brković.