Hrvatska: Nema razloga za odgađanje izbora, smatra Plenković

Hrvatska: Nema razloga za odgađanje izbora, smatra Plenković

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković rekao je u utorak da datum parlamentarnih izbora ostaje 5. juli te da je potrebno mudrim i pametnim balansiranjem raditi u korist hrvatske privrede, a pri tome očuvati sistem javnog zdravlja.

Na novinarsko pitanje ostaje li isti dan parlamentarnih izbora, Plenković je odgovorio potvrdno.

“Naravno da ostaje isti. Uopšte mi nije jasno kako se može dovoditi u pitanje održavanje izbora. Izbori će biti 5. jula, za to je nadležna Državna izborna komisija (Državno izborno povjerenstvo – DIP). Hrvatska je danas, bez obzira na 20 ili 19 slučajeva, i dalje među tri zemlje EU, koje imaju najmanje aktivnih slučajeva Covida 19 na milion stanovnika i to je poruka da je Hrvatska bezbedna zemlja.”

Na pitanje dolazi li u Bakar (nakon što je bio na teniskom turniru u Zadru) “negativan ili pozitivan”, Plenković je odgovorio – “negativan”. “Sada imam puno iskustva u posetama u Hrvatskoj, tačno znam šta radim i kako se ponašam, ne dovodim sebe ni druge u opasnost.”

Plenković je rekao da su iz SDP-a prvo potcenjivali Covid 19, a zatim govorili da će biti 400 hiljada nezaposlenih. Naglasio je da nema toliko nezaposlenih, zahvaljujući Vladi i iskoraku u kojem je za plate za tri meseca izdvojeno šest milijardi kuna, dodavši da će se to nastaviti za sektore kojima je to potrebno.

“Pri tom smo”, rekao je, “osigurali finansiranje budžeta… Poslednji put kada smo izdavali obveznice na međunarodnim tržištima, interes je bio takav da smo mogli izdati obveznica u vrednosti devet milijardi evra, a mi smo se zadržali na dve milijarde.”

Dodao je da su od stručnjaka dobijene jasne indikacije da je za Covid 19 pouzdano utvrđeno da ima najniži intenzitet tokom letnih meseci te da su svi puno skeptičniji prema onome što se možeočekivati na jesen. “Upravo zato je naša odluka, vođena zdravstvenom bezbednošću građana, da nam trebaju izbori i novi legitimitet sada, kada je bolest na najnižem intenzitetu, da bismo mogli oformiti vlast i suočiti se i s ekonomskim i javno zdravstvenim izazovima u jesen.”

“To što sada imamo nešto povećani broj, to je lokalizovano na nekoliko tačaka u Hrvatskoj, a veću pažnju ponovno moramo posvetiti zdravstvenim ustanovama i domovima za stara lica. Moramo se naučiti i živeti s Covidom 19 dok god na globalnom nivou ne bude lekova i vakcina.”

Odgovarajući na pitanje o teniskom turniru u Zadru, Plenković je rekao da treba videti jesu li organizatori preduzeli sve što su trebali. Ocenio je da je namera organizatora bla jako dobra, dovesti najbolje svetske tenisere. “Ovo što se dogodilo s jednim, dva igrača, par trenera, u ovom trenutku vidimo da je to to, videćemo hoće li biti drugih posledica. Prvi testovi od juče su izgleda dosta dobri, jer nitko nije pozitivan osim jednoga dečaka.”

Na pitanje razmišlja li se o pooštravanju mjera na granici sa Srbijom, odgovorio je da smatra će o tome krizni štab voditi računa. “Ako se pokaže da je baš veliki broj novozaraženih uzrokovan dolascima iz neke od zemalja kao što je Srbija, normalno da se mogu odmah pojačati mere na granici.”