Hrvatska: Nemačka dodala dve hrvatske županije na “crvenu listu”

Hrvatska: Nemačka dodala dve hrvatske županije na “crvenu listu”

Nemačka je odlučila da na crvenu listu COVID-19 doda još dve hrvatske županije, javili su mediji.

Prema izveštajima, sinoć je Nemačka proglasila Dubrovačko-neretvansku i Požeško-slavonsku županiju regijama rizika zbog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Nemačka je, za razliku od nekih drugih zemalja, jedina koja je odlučila da „regionalizuje“ pitanje mera COVID-19 i odbila je da celu Hrvatsku proglasi nepoželjnom destinacijom. Druge zemlje su Hrvatsku jednostavno stavile na “crvenu listu”.

Ova zemlja je već razmišljala o dodavanju ove dve hrvatske županije na crvenu listu, zajedno sa Gradom Zagrebom, za koji nemačke zdravstvene vlasti takođe ističu da postoji veliki broj slučajeva zaraze koronavirusom. Ali Zagreb za sada nije stavljen na crvenu listu.

Nemačka pažljivo prati epidemiološku situaciju u ovim regionima i već je postojala mogućnost da jedna ili više od ovih županija budu proglašene rizičnim područjima i budu dodane na listu. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će se ove dve županije pridružiti Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj, koje su već stavljene na listu rizičnih oblasti.

Nemačka smatra rizičnim područja u zemljama ili regionima u kojima je tokom sedam dana zabeleženo 50 ili više slučajeva nove infekcije koronavirusom na 100.000 ljudi. Proglašavanje regiona rizičnim ne znači zabranu putovanja, ali preporučuje se izbegavanje svih putovanja koja nisu potrebna. Po povratku je obavezan besplatan test na COVID-19 i, ako je potrebno, samoizolacija.

Broj zaraženih u Hrvatskoj varira od županije do županije, pa je, na primer, u Istarskoj županiji epidemiološka situacija bolja nego u ostalim. Njemačka je jedina zemlja u regiji koja ovu županiju nije stavila na crvenu listu. Zbog toga trenutno tamo borave uglavnom nemački turisti, koji čine 40.000 od ukupno 67.000 gostiju.