Hrvatska nije isto društvo kao pre 25 godina, tvrdi predsednik Milanović

Hrvatska nije isto društvo kao pre 25 godina, tvrdi predsednik Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je u sredu u Kninu da 25 godina nakon operacije Oluja Hrvatska nije isto društvo kakvo je tada bilo, naglasivši da jedinstvo zahteva razgovor o stvarima koje zbližavaju ljude, ali i dele.

„Za mene je zaista čast, a ovo nije prazna fraza, govoriti povodom 25. godišnjice oslobođenja Hrvatske. 25 godina je veoma dugo u formiranju i životu čoveka. U periodu od 25 godina odnosi između država i odnosi u svetu se menjaju. Prešli smo dug put i nismo isto društvo kakvo smo bili prije 25 godina“, rekao je Milanović u svom obraćanju povodom Dana pobede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.

Milanović je rekao da u demokratiji jedinstvo nije uvek u potpunosti moguće, ali da je potrebno zajedno razgovarati o stvarima koje nas zbližavaju i koje nas dele, stvarima na koje gledamo drugačije.

„Stavovi nekoga iz velikog grada, nekoga iz malog grada, Hrvata ili Srbina nisu nužno uvek isti. Ono što je važno jeste razgovarati, postavljati pitanja i razgovarati o njima“, rekao je hrvatski predsednik.

Govoreći o fazama puta Hrvatske prema pobedi i odnosima Hrvata i Srba, Milanović je citirao Winstona Churchilla, britanskog premijera tokom Drugog svetskog rata, koji je rekao: „U ratu: rezolucija, u porazu: prkos, pobeda: veličanstvenost, mir: dobra volja.”

Podsećajući da je “rat Hrvatskoj nametnut”, Milanović je primetio da je težak zadatak ratovanja obavljao prvi predsednik Hrvatske, Franjo Tuđman, kao i da je tada obavljen posao nešto što bi Hrvatska danas mogla da nauči.

„Ta pobeda … nije bila slučajna. To je rezultat rada, planiranja, koncentracije i inteligencije stotina hiljada ljudi. Svi koji nismo učestvovali u tome treba da im budemo zahvalni“, naglasio je.

Rat je počeo porazom i velikom patnjom ili raseljenim ljudima, dodao je Milanović. Otpor je na početku izgledao uzaludno, ali hrabri hrvatski vojnici i njihovi komandanti osvojili su pobedu, rekao je on.

„U toj pobedi trebali smo biti velikodušniji i bolje organizovani, to je nešto o čemu je razgovarao i premijer. Srećom, nikada nismo potonuli u ponor moralne katastrofe. Bilo je grešaka, bilo je i zločina, a to nas je kasnije koštalo“, rekao je Milanović i dodao da je ovo bila velika lekcija.

Hrvatska je kasnije ispravila tu grešku, ali ostaje teret, rekao je.

„Zato danas posebno cenim prisustvo potpredsednika vlade Borisa Miloševića. Ovo je proslava, a ne komemoracija. Radujemo se ovde i proslavljamo naše uspehe. Doći ovde i pridružiti se Hrvatima u obilježavanju datuma, to nije jednačina, to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje, a nije mala stvar“, naglasio je Milanović.

Govoreći o odnosima Hrvatske i Srbije, rekao je da su oni komplikovani više od 100 godina.

„Bilo je sukoba, krvoprolića, ratova, građanskih ratova, agresije i nakon toga, čini se da nismo u mogućnosti da uđemo u fazu normalnih odnosa u kojima će vladati poštovanje i konstruktivno ponašanje. Kao da smo još uvek opterećeni stvarima koje su posledica agresije devedesetih“, rekao je, dodavši da je svestan da govori kao Hrvat.

Dodao je da ti odnosi moraju biti bolji i da će učiniti sve što može i usuđivati se da ih poboljša, kao i da je na drugoj strani pokušati to isto učiniti.