Hrvatska: Nove mere donele velike probleme ugostiteljima

Hrvatska: Nove mere donele velike probleme ugostiteljima

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković juče predstavio nove mjere protiv virusa korona, u Vladi je jutros počeo sastanak zainteresovanih strana o mogućim posledicama po ugostiteljstvo.

Nove mere propisuju da se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama.

Predsednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor, piše hrvatski portal Index.

“Danas moramo sve dogovoriti. Ne smije biti drugog kruga pregovora, to je ključna činjenica”, izjavio je Letica.

Ugostitelji predlažu dva modela za prevazilaženje situacije. Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i bazira se na sledećim merama:

– smanjenje PDV-a na 5% na period od tri godine te dugoročno na 13% za sve ugostitelje

– nastavak podrsticaja za očuvanje radnih mesta do aprila 2021. – 4000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1.5.2021.)

– obeštećenje od 10 evra po kvadratu prostora za trošak najma

– Covid kreditiranje uz državne subvencje kako bi se obezbedila likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na tri ili pet godina uz dodatne – ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdownu).

Drugi model obeštećenja predviđa:

– osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plate – 50% od istog perioda prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa

– oslobađanje od svih fiksnih obveza za vreme trajanja lockdown-a na svim nivoima vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta …)

– smanjenje PDV-a – trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za nove rezerve kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed Covid krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV-a)

– oslobođenje od parafiskalnih nameta – kao poseban trošak koji dodatno opterećuje poslodavce.

Nove mjere izazvale su ljutite reakcije preduzetnika, a predsednik udruženja Glas poduzetnika (UGP) Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na štrajkove.

“Uvek postoji plan B. Ako zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dela privatnih preduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitness-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i proteste koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo ravnopravni, jednako važni kao i svi drugi građani”, rekao je Bujas za Novu TV.

Na pitanje znači li to i blokadu saobraćajnica, Bujas je rekao: “Ako ništa drugo ne preostaje, protest je ono što će se dogoditi.”

Bujas kaže da je u ovom trenutku upitno 100.000 radnih mjesta, a ako se ovakve mere produže, i više od toga.