Hrvatska: Nove mere za ulazak u državu

Hrvatska: Nove mere za ulazak u državu

Nacionalni štab Civilne zaštite Hrvatske u sredu je doneo novu odluku o prelascima državne granice kojom se ograničavaju neobavezni dolasci u Hrvatsku, posebno iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa, kao što su Velika Britanija i Južnoafrička Republika.

Popis tih država utvrdiće Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a prema putnicima iz tih zemalja primenjivaće se posebne epidemiološke mere, istakao je na konferenciji za novinare načelnik Štaba Davor Božinović te pojasnio da se odluka ne vezuje uz državljanstvo, već uz područje iz kojeg putnik dolazi.

“Putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test od 48 sati i biće im određena izolacija od 14 dana. Trenutno su na tom spisku Velika Britanija i Južnoafrička Republika”, rekao je Božinović.

Dodao je i da im se karantin može skratiti na sedam dana ako sami obave PCR testiranje u ovlaštenim ustanovama i ako test bude negativan.

Osobama iz trećih zemalja, koje dolaze zbog neodgodivih ličnih razloga – sahrana, lečenja i slično, ograničiće se vreme boravka u Hrvatskoj na maksimalno 12 sati.

“Za osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći zemljotresom pogođenom području uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u Hrvatsku na bazi prethodne saglasnosti Štaba, drugim rečima bez testa”, također je kazao Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da danas po prvi put nakon 22. novembra prošle godine Hrvatska ima manje od 2000 hospitalizovanih (1993), te broj preminulih ispod 30.

“Moramo i dalje biti oprezni, međutim, možemo zaključiti da naše balansirane mere daju rezultate i da je to optimalna pobednička formula u Hrvatskoj kada je reč o borbi protiv epidemije”, rekao je Beroš.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić ponovno je pozvala hronične bolesnike da se, u slučaju simptoma Covid-19, što ranije jave svom lekaru kako bi lečenje krenulo blagovremeno.

Osobe koje su imale teži oblik bolesti teže se oporavljaju i u postcovid periodu, pokazala je i jedna studija objavljena 8. januara u časopisu Lancet, rekla je Markotić.  Praćeno je oko 1733 osoba koje su prebolele Covid-19 tokom šest meseci, što je najduže vreme praćenja i najveći broj ispitanika. Pokazalo se da je 76 posto praćenih bolesnika imalo barem jedan od simptoma koji su uticali na kvalitet života i zdravstveno stanje.

Najčešći je, kaže, bio izraženi umor koji je uočen kod 63 posto osoba koje su preboljele covid, 26 posto ih je imalo probleme sa spavanjem, a 23 posto psihičke tegobe kao što su depresija i uznemirenost.