Hrvatska: Novi potresi u Petrinji

Hrvatska: Novi potresi u Petrinji

Tri nova zemljotresa pogodila su jutros region Petrinje, ali ne tako snažno kao jučerašnji razorni zemljotres u kojem je bilo najmanje sedam žrtava.

Seizmološka služba Republike Hrvatske izvestila je jutros da su region potresla tri odvojena zemljotresa, prvi u 6:15, zatim još jedan u 6:26 i poslednji u 6:29 sati. To su bili relativno jaki zemljotresi, prvi je bio snage 4,7 po Rihterovoj skali, drugi 4,8 i poslednji 3,9, a sva tri su imala epicentar nedaleko od Petrinje.

Šef Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS) Josip Granić rekao je u sredu da su tokom protekle noći pripadnici HGSS-a posetili 84 sela i zaseoke na područjima pogođenim jučerašnjim zemljotresom ali da nisu pornašli nikoga pod ruševinama ili nekoga ko treba hitnu pomoć. Naveo je da su pripadnici HGSS pronašli nekoliko povređenih u selima u blizini Petrinje.

Mnoštvo građana u Petrinji, Sisku i regionu noć su proveli u automobilima ili pod improvizovanim šatorima. U utorak je Hrvatska aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu, program namenjen pružanju hitne pomoći, i zatražila zimske šatore za 6-8 osoba, lampe sa zaštitom PVC mreže (unutrašnje), električne grejače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje itd. Prva pomoć stigla je istog dana iz Republike Slovenije, Uprave za zaštitu i spašavanje Ministarstva odbrane. Radi se o četiri kontejnera, 12 kreveta na sprat sa 24 dušeka i 200 vreća za spavanje, koji su tokom noći stigli u centralno skladište Civilne zaštite u Jastrebarskom, odakle se prevoze u pogođena područja u skladu sa procenjenim potrebama.

Pored Slovenije, na hrvatski zahtev za pomoć odgovorila je i Austrija: 470 sklopivih kreveta, Italija: 100 zimskih šatora. Grčka: 40 šatora, 50 električnih grejalica, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje. Rumunija: 50 šatora, 100 sklopivih kreveta, 200 vreća za spavanje i 14 kontejnera za smeštaj. Švedska: 60 ​​šatora i 2000 sklopivih kreveta, Češka: 2 lampe sa zaštitom, 10 električnih grejalica, 600 sklopivih kreveta i 1200 vreća za spavanje.

Hrvatska vlada će dodeliti 120 miliona kuna (16 miliona evra) hitne pomoći za područja pogođena zemljotresom u centralnoj Hrvatskoj, rekao je u sredu ministar finansija Zdravko Marić.

Marić je dodao da se očekuje i pomoć EU za saniranje štete prouzrokovane zemljotresom.

„Preraspodela u budžetu je izvršena juče“, rekao je on državnom radiju.

Marić je dodao da će se 110 miliona kuna (14,6 miliona evra) potrošiti direktno iz vladinog budžeta, a preostalih 10 miliona kuna (1,3 miliona evra) iz državnog Fonda za zaštitu životne sredine.

„Radićemo na pronalaženju dodatnih izvora finansiranja iz evropskih fondova, Fonda solidarnosti, putem međunarodnih finansijskih institucija“, rekao je Marić.